Üdvözöljük a

Hogyan lehet átláthatóbb az EU tagállamainak adórendszere? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Hogyan lehet átláthatóbb az EU tagállamainak adórendszere?

Szerző: Weller Diána | 2015. november 9.

Az EP idén februárban döntött a tagállamok adó-megállapításait vizsgáló különbizottság felállításáról. Nyolc hónap munka után a különbizottság jelentésben foglalta össze ajánlásait arról, hogyan lehetne igazságosabb és átláthatóbb az adózás az EU-ban. A különbizottság október 26-án, hétfőn fogadta el a jelentést, plenáris ülésen pedig novemberben döntenek róla az EP-képviselők.

Habár technikai értelemben lehet legális, ha egy tagállam adókedvezményt biztosít bizonyos nagyvállalatoknak, ez hátrányosan érinti a többi adózót, például a kis- és középvállalkozásokat, amelyeknek a teljes bevételük után meg kell fizetni az adót.

 

Október 21-én az Európai Bizottság megállapította, hogy Luxemburg és Hollandia megsértette az uniós állami támogatási szabályokat, mivel adókedvezményeket biztosított a Fiat Finance, illetve a Trade and Starbucks vállalatok részére.

 

Az EP-képviselők október 26-án, hétfőn szavaztak a különbizottságban az ajánlásokról, amelyek azon az elven alapulnak, hogy a nagyvállalatoknak ott kell adót fizetniük, ahol a profitot termelik.

 

A multinacionális vállalatok képviselőinek lehetőségük van rá, hogy megosszák véleményüket a vállalati adózásról a különbizottság rendkívüli ülésén november 16-án. A Google, a Facebook és a HSBC Csoport képviselői már jelezték részvételi szándékukat.

Kapcsolódó anyagok: