Üdvözöljük a

Hol kötelező tűzvédelmi szakembert foglalkoztatni? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Hol kötelező tűzvédelmi szakembert foglalkoztatni?

Szerző: Varga Erika | 2015. május 13.

Immár kötelező tűzvédelmi szakembert foglalkoztatniuk többi között az iskoláknak, óvodáknak, idősotthonoknak, szállodáknak, irodaházaknak, illetve ipari és mezőgazdasági tevékenységet végző, több mint 100 főt foglalkoztató cégeknek a 9/2015. (III. 25.) Belügyminisztériumi rendelet értelmében.

Ez nemcsak azt szabályozza, hol, milyen végzettségű szakembert kell foglalkoztatni (akár szolgáltató által), hanem azt is, hány órában kell ezt megtenni. Akár fél millió forintra is megbírságolhatják azt a gazdálkodó szervezetet, amelyik a rendelet hatálybalépésekor nem gondoskodik (alkalmazottként vagy szolgáltatásként) meghatározott szakképesítésű személy foglalkoztatásáról.

A 1996. évi XXXI. törvény (továbbiakban tűzvédelmi törvény) korábban is előírta, hogy az A,B, C tűzveszélyességi osztályba tartozó, ötnél több a munkavállalót foglalkoztató vagy 50 fősnél nagyobb a létesítményt üzemeltetőknek kellett tűzvédelmi szakembert foglalkoztatniuk, és a 10/2008. (X. 30.) ÖM rendelet a szükséges végzettséget is meghatározta.
Márciusban hatályba lépett új Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ), amely már nem használja a tűzveszélyességi osztályok fogalmát, így az erre épülő jogszabályokon változtatni kellett. Ezzel párhuzamosan a tűzvédelmi törvény is változott, másként határozza meg a tűzvédelmi szakember szükségességét.

A tűzvédelmi törvény szakképzettséget nem határoz meg a feladatokhoz, és időt sem rendel hozzá, azt a 9/2015. (III. 25.) BM rendeletben kell keresni.Újdonság a minimális foglalkoztatási idő

A korábbi és az új jogszabály között nem csak az a különbség, hogy az új rendelet a minimális foglalkoztatási időket is meghatározza, hanem az is, hogy szélesebb körben jelöli meg azokat a paramétereket, amelyek figyelembevételével tűzvédelmi szakembert kell bevonni a cég tűzvédelmének biztosítása érdekében.
Érdemes a cégeknek azzal is tisztában lenniük, hogy a jogszabály a foglalkoztatási óraszámokat minimális foglalkoztatási időként határozza meg. Ez azt jelenti, hogy a gazdálkodó szervezet saját döntési körben annál nagyobb óraszámban, sőt szükség szerint nagyobb létszámban kell, hogy biztosítsa tűzvédelmi szakember, foglalkoztatását, vagy akár tűzvédelmi szervezet (tűzvédelmi osztály, tűzvédelmi csoport) működtetését.

Kiket érint elsősorban a változás?

Főként azoknak az áruházaknak, raktáraknak, ipari létesítményeknek kell résen lenniük, ahol több mint 1000 kg v. liter mennyiségű robbanásveszélyes anyagot állítanak elő, dolgoznak fel, hoznak forgalomba, tárolnak: (ekkora mennyiségnél tűzvédelmi szakvizsga is kell). A változás az 1000 négyzetméternél nagyobb területen tűzveszélyes anyagot, terméket tároló kereskedelemi cégeket, a több mint 100 főt foglalkoztató, ipari vagy mezőgazdasági tevékenységet végzőket is érzékenyen érinti. A művelődési házaknak, éttermeknek, színházaknak stb. is oda kell figyelniük, mivel 300 fősnél nagyobb helyiséggel rendelkeznek, miként a szállodáknak, irodaházaknak, mert 500 főt is képesek befogadni. Az egészségügyi létesítmények jó részét és minden általános iskolát, óvodát, bölcsődét, idősotthont is érint a változás, mert ezeken a helyeken a menekülésben korlátozott személyek (0-10 éves, 65 év feletti stb.) száma több mint 20 fő.


Szakképesítéshez kötött tűzvédelmi szakágazati tevékenységek

Fontos újdonság az is, hogy a rendeletben meghatározásra kerültek olyan tűzvédelmi szakágazati tevékenységek is, amelyek csak az ott meghatározott szintű tűzvédelmi szakmai képesítéssel, illetve jogosultsággal végezhetők.

 

Kizárólag legalább középszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy jogosult:

– A munkavállalók tűzvédelmi oktatásához alkalmazható tűzvédelmi oktatási tananyagot elkészíteni, a munkavégzésben részt vevő családtagokkal együtt ötnél több munkavállalót foglalkoztató vagy ötvennél több személy befogadására alkalmas helyiséget üzemeltető gazdálkodó szervezet esetén, ahol középszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy alkalmazását írja elő a rendelet.

– Tűzvédelmi szabályzatot készíteni, módosítani (kivéve ahol felső szintű végzettséghez van kötve) [névvel, aláírással felelős a tartalom szakszerűségéért]

Kizárólag felsőszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy jogosult:

– Tűzvédelmi oktatás tevékenységet végezni azokban az esetekben, ahol jogszabály felsőszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy alkalmazását írja elő.

– Tűzvédelmi szabályzatot elkészíteni, módosítani azokban az esetekben, ahol jogszabály felsőszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy alkalmazását írja elő. [névvel, aláírással felelős a tartalom szakszerűségéért]

– A nukleáris létesítmény és a radioaktívhulladék-tároló területén a determinisztikus tűzkockázat-elemzés és tűzterhelés számítás készítésére.

Csak tűzvédelmi tervező, vagy tűzvédelmi szakértő jogosult:

– A számítógépes szimulációs programmal végzett, egyedileg tervezett megoldás készítésére. (2017. szeptember elsejétől hatályos)

– Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv készítésére és felülvizsgálatára.

A jogszabály meghatározza a tűzvédelmi szakértők szakmai képesítéseként elismert képzési formákat is.

 

forrás:hrportal.hu

Kapcsolódó anyagok: