Üdvözöljük a

Hol tartanak a finn gazdasági klaszterek? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Hol tartanak a finn gazdasági klaszterek?

Szerző: Pókó Nikolett | 2018. május 29.

Négy évvel ezelőtt kiválasztottak hat európai régiót arra, hogy mintaklasztereket hozzanak létre, kidolgozzák az ilyen típusú együttműködések legeredményesebb stratégiáját, ezek egyike Lappföld.

A klaszter, vállalkozások és más gazdasági szereplők együttműködése egy bizonyos területen. Az együttműködés révén javul a cégek hatékonysága, jobbak lesznek az innovációban, több munkahelyet teremtenek, és nagyobb eséllyel jelennek meg a nemzetközi színtéren, mint ha magukban küzdenének mindezért. Az Európai Klaszter Megfigyelőközpont gyűjti és rendszerezi mindazt, amit az európai klaszterekről tudni lehet. Feladatai közé tartozik a klaszterek népszerűsítése, az indulók támogatása, a feltörekvő iparágak és a nemzetközi piacnyitás segítése.

 

A Euronews interjút készített 100 finn vállalkozással, főleg középvállalkozásokkal, amelyek bio termékek előállításával fémiparban, vagy bányászatban dolgoznak A céljuk az volt, hogy javuljon a versenyképességük, alkalmasabbá váljanak az együttműködésre, a fejlődésre, és felhívják a figyelmet a „körkörös gazdaság” előnyeire Lapföldön. Mika Alasuutari, a PALSATECH: ügyvezetője elmondta, hogy piackutatást végeztek a skandináv államokban, Európa más részein, illetve kelet felé, egészen Indiáig, megalapozva a szakértelmük és szolgáltatásaik bevezetését a világpiacra. 16 különböző „körkörös gazdasági” befektetési lehetőséget alakítottak ki, összesen mintegy 500 millió euró értékben. Ez 400 új munkahelyet teremthetne a régiójukban.