Új online interaktív adatbázis a fenntartható energiáról

Szerző: Pókó Nikolett | 2018. augusztus 1.

Az éghajlatváltozással kapcsolatos egyre sürgetőbb kihívásokra válaszul az Európai Bizottság számos éghajlat- és energiaügyi célkitűzést támogat azzal a céllal, hogy csökkentse az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását és hatékonyabbá váljon az alternatív energiák felhasználása.

Az ENERGIZE egy innovatív páneurópai kutatási kezdeményezés, az energiafogyasztás társadalmi és kulturális hatásainak tudományos alátámasztására, az eredmények bemutatására. A projekt az európai energiafelhasználás alulról felfelé történő átalakításának lehetőségeit fejleszti, teszteli és értékeli a háztartásokban és közintézményekben.

 

A nemzetközi ENERGIZE kutatócsoport több mint 1000, már megvalósult fenntartható energiafelhasználási kezdeményezést (SECI) osztályozott 30 európai országból, amely elérhető minden érdeklődő számára nyílt hozzáférésű online adatbázisban. Az adatbázis és az interaktív térkép átfogó képet ad a túlzott energiafogyasztási szokásokról és jó példákat, gyakorlatokat mutat be energiaellátási kezdeményezésekről.

 

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara több projektben is foglalkozik ezzel, a mind vállalkozói versenyképességi, mind környezetvédelmi szempontból fontos témával, például az EN-EFF projekt partnereként a zéró, vagy közel nulla energiafelhasználású épületekkel.