Üdvözöljük a

Hulladékkezelés az EU-ban | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Hulladékkezelés az EU-ban

Szerző: Pókó Nikolett | 2018. február 1.

Az Európai Unió országaiban nagy problémát okoz a felhalmozódott kommunális hulladék. Van-e összefüggés a magasabb GDP-t termelő országok és az általuk termelt kommunális hulladék mennyisége között? Hol tartunk mi magyarok?

2016-ban Dánia termelte az egy főre eső legtöbb szemetet az unióban, 777 kg/fővel. Utánuk következik Norvégia 754 kg/fővel, majd Svájc 720 kg/fővel, akiket az izlandiak követnek 656 kg/fővel. A legkevesebb szemetet meglepő módon Románia termeli a maga 261 kg/fős mennyiségével. Őket követi Lengyelország 307 kg/fővel, majd Csehország 339 kg/fővel és Szlovákia 348 kg/fővel. Dánia az az európai ország, amely a legtöbb, egy főre eső szemetet termeli az Európai Unióban - míg Románia a legkevesebbet. Dánia a zöld energia egyik európai éllovasa, teljes áramellátásának 15%-ka származik biológiailag lebomló hulladékból, de nem gondolnánk, hogy egyben ő Európa legnagyobb kommunális hulladéktermelője is. A példa kedvéért a dánoknál az éves átlagos fizetés 36 000 euro (kb. 11 millió Ft) és az európai országok közül náluk az egyik legmagasabb az egy főre eső GDP. Az európai átlagfizetés eközben 29 100 euro/év, Romániában pedig 16 900 euro/év. Ehhez vegyük hozzá azt, hogy Romániában élnek az európai országok közül a legtöbben vidéken (az ország lakosságának 51,7 százaléka), miközben Dániában ez az arány csupán 15 százalék. Egy átlagos európai 2016-ban 480 kg szemetet termelt, három kilóval kevesebbet, mint egy évvel korábban, és jóval kevesebbet a 2002-es negatív rekordhoz képest (527 kg/fő). Az átlaghoz a legközelebb a görögök (497 kg) és az olaszok, illetve a britek állnak a maguk (495-495 kg). A spanyolok egy kicsit az átlag alatt teljesítenek (443 kg/fő). Magyarország a hatodik legkevesebb szemetet termelő ország az unión belül - 2016-ban kicsit kevesebb, mint 400 kg/fő szemetet termeltünk évente. Általában véve elmondható, hogy azok az országok termelik a legtöbb szemetet, ahol az emberek többsége jól él. Azok az országok pedig, akiknek a nemzeti összterméke alacsonyabb, kevesebb szemetet termelnek.

 

A Világbank szerint a városi lakosok kétszer több szemetet termelnek, mint a vidéki lakosság, a magasabb jövedelmű városlakók több szemetet termelnek, mint az alacsonyabb jövedelmű, vidéken élők.

 

A vásárlási szokások szintén szerepet játszhatnak abban, hogy mennyi szemét termelődik. Általánosságban elmondható, hogy a dél-európai országok lakói sokszor esznek utcai árusoknál, a tőlük vett ételt pedig nem nejlonzacskóban vagy műanyagban veszik át, hanem helyben elfogyasztják, kevesebb hulladékot termelve ezzel.

 

Európában a kommunális hulladékot különböző módokon kezelik, de általánosságban véve elmondható, hogy 2016-ban a begyűjtött szemét 30 %-át újrahasznosították, 27 %-ot elégettek, 25 %-ot szeméttelepeken tároltak, 17 %-ot pedig komposztáltak.

 

Az újrahasznosított hulladék aránya az elmúlt évtizedekben folyamatos intenzitással nőtt. 1995-ben még csak 17 % volt ez az arány, míg 2016-ban már 46 %. Az újrahasznosítás és komposztálás terén élen járnak a németek, akik az általuk termelt szemét 66 %-át e két módszerrel semmisítik meg, őket követi Ausztria 59 %-kal, majd Belgium 54 %-kal, Hollandia 53 %-kal és Olaszország 51 %-kal.

 

Az EU arra törekszik, hogy Horizont 2020 kutatási programjából 100 millió eurót fektessen be a műanyagra kevésbé környezetkímélő alternatívák kifejlesztésére, annak érdekében, hogy az összes műanyag csomagolást Európában újra felhasználhassák vagy újrahasznosíthassák 2030-ra.

 

Forrás: Euronews