Üdvözöljük a

Így ellenőriz jövőre a munkaügyi hatóság | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Így ellenőriz jövőre a munkaügyi hatóság

Szerző: Varga Erika | 2015. november 23.

Közzétette a Nemzetgazdasági Minisztérium a jövő évi munkaügyi ellenőrzési irányelveket és az országos hatósági ellenőrzési tervet. A vagyonvédelemben, illetve a feldolgozóiparban tevékenykedő vállalkozások a hatóság megkülönböztetett figyelmére számíthatnak 2016-ban.

A szaktárca célkitűzése, hogy a munkaügyi ellenőrzések legalább 10 százaléka érje el a személy- és vagyonvédelem területén dolgoztató munkáltatókat - szerepel az NGM által közzétett ellenőrzési irányelvekben. A munkaügyi ellenőrzéseknek szintén legalább 10 százaléka a feldolgozóipari munkáltatókat célozza majd - a fémfeldolgozókra külön célvizsgálat is irányul majd. Százalékos arány nélkül, de kiemelten vizsgált ágazatként említi a dokumentum az építőipart, mezőgazdaságot, bányászatot és egészségügyet.

 

A dokumentumból az is kiviláglik: azon munkáltatók, akiket korábban feketefoglalkoztatáson kaptak, 80 százalékos eséllyel számíthatnak utóvizsgálatra.

 

A munkabérrel kapcsolatos szabályok betartását ellenőrzik kiemelten 2016 márciusában és áprilisban - ez az OMMF honlapján elérhető hatósági ellenőrzési tervből derül ki. Majd június-júliusban a munkavállalói jogviszonyok rendezettsége kerül a fókuszba. A vizsgálat indoklása:  a munkavállalók alapvető jogainak érvényesülésének elősegítése, a tisztességes, jogkövető vállalkozások versenyhátrányának csökkentése.

 

2016 második negyedévében a fémfeldolgozási tevékenységeket érinti a hatóság célvizsgálata. A vizsgálatot azzal indokolják, hogy a munkabalesetek közel 10 százaléka fémfeldolgozás közben következik be és előfordulnak halálos, valamint csonkolásos munkabalesetek is.  

 

A munkaidőre, pihenőidőre és nyilvántartásra vonatkozó szabályok betartását októberben és novemberben ellenőrzik.

 

Érdemes a munkáltatóknak odafigyelni, ugyanis a munkaügyi bírság összege 30 ezertől húszmillió forintig terjedhet. A munkavédelmi bírságot pedig 50 ezertől 10 millió forintig szabhat ki a hatóság.

 

forrás:ado.hu