Így selejtezheti készleteit, aki áfa körösből alanyi mentessé vált

Szerző: Szücs Krisztina | 2017. március 14.

Vállalkozás áfakörös jogállásúból alanyi mentes lett, szeretné a készleten lévő anyagait leselejtezni. A készlet vásárlása még áfás időszakban történt, ebben az esetben keletkezik áfafizetési kötelezettsége, s ha igen, azt hogyan kell feltüntetni a bevallásban?

Az irányadó jogértelmezések szerint, ha alanyi áfamentességre tér át az adóalany, akkor pusztán az áttérés miatt nem kell áfát fizetnie a meglévő készletek után. Áfát csak abban az esetben kellene fizetnie, ha a készleteit felhasználja a vállalkozás folytatásához (például beépíti vagy tartós tárgyi eszközként kezdi felhasználni). Szintén meg kellene fizetnie az áfát, ha a termékeket ingyenesen átengedi másnak, vagy magáncélra használja azokat, illetve az alkalmazottai részére átadja, vagy általában a vállalkozástól idegen célokra kezdi el használni.

 

A selejtezés alapvetően nem vállalkozásidegen célú felhasználás, amennyiben szabályszerűen, hiteles dokumentumokkal alátámasztva történik. A selejtezésről mindenképpen célszerű tehát jegyzőkönyvet felvenni, melyben fel kell tüntetni a kiselejtezett eszközök pontos megnevezését, a selejtezés okát, a kiselejtezett eszközök további sorsát, elhelyezését.

 

A viták elkerülése érdekében ügyelni kell arra, hogy a selejtezésre ne a vállalkozónak felróható okból, például hanyagságból kerüljön sor. A szabályszerűen dokumentált, a vállalkozónak fel nem róható selejtezés esetén áfafizetés nem merül fel.

 

Forrás: adozona.hu