Üdvözöljük a

Így térhet át katára év közben | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Így térhet át katára év közben

Szerző: Szücs Krisztina | 2017. október 9.

Milyen határidővel kell beadnia az egyéni vállalkozónak a 2017. évi bevallását, ha évközben vált katára? Milyen számú bevallásokat és mikor kell beadni az egyéni vállalkozás megszűnésével (átalakulásával) kapcsolatban?

Ha a vállalkozó pl.: 2017. 10. 01-jétől lesz katás, a személyijövedelemadó-bevallását (1753-as számú) 2018. 02. 25-éig kell elküldenie az adóhatóság felé, s benne fel kell tüntetnie a január 1. és szeptember 30. közötti időszak vállalkozói bevételeit, költségeit és a jövedelmét.

 

Emellett, ha egyéb személyijövedelemadó-fizetési kötelezettség alá eső jövedelmet is szerzett magánszemélyként, azt is ezen a bevalláson kell bevallania.

 

Az iparűzésiadó-bevallást elegendő 2018. május 31-éig benyújtania. Ha 2017. 10. 01-jétől az iparűzési adózásban a tételes adóalapmegállapítást választja, akkor a január és szeptember hónap közötti időszakról külön bevallást kell beadnia.

 

Az október 1-jétől kezdődő időszakra nem kell bevallást adnia, az önkormányzat kiszámolja az adóját.

 

Ha azonban nem választja a tételes adóalapmegállapítást, akkor nem kell külön beadnia a bevallást, elegendő a teljes évről 2018. 05. 31-éig bevallást benyújtania.

 

Más rendkívüli bevallás nem terheli az áttérés miatt.

 

Megszűnés esetén valamennyi bevallást soron kívül be kell nyújtania 30 napon belül (kivéve a személyijövedelemadó-bevallását, mert azt elegendő a szokásos esedékességkor, azaz az adóévet követő év május 20-áig).

 

A soron kívüli bevallásokat a megszűnést követő 30 napon belül kell benyújtania. Ide tartozik mindenekelőtt a 17KATA bevallás, valamint a 1708, 1701 és az iparűzésiadó-bevallás is.

 

Ha áfafizetésre volt kötelezett, akkor az áfabevallást is 30 napon belül kell benyújtania a megszűnés dátumához képest.

 

Amennyiben a témával kapcsolatban kérdése merülne fel a kamara által szervezett október 24-i adófórumán választ kaphat Nagypál Imrétől.

 

Jelentkezni október 19-ig a cikk alján lévő linkre kattintva lehet!

 

 

Forrás: adozona.hu

Kapcsolódó anyagok: