Üdvözöljük a

Illetékváltozások 2015-ben | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Illetékváltozások 2015-ben

Szerző: Szücs Krisztina | 2015. január 13.
Cimkék: NAV,változás

A NAV tájékoztatójából kiderül, milyen változások következtek be az év elején a magánszemélyekre vonatkozó illetékek tekintetében.

2015. január 1-jétől ha a magánszemély egy lakás vásárlásakor már tudja, hogy a már meglévő másik lakását a vásárlást követő egy éven belül eladja, és ezen lakáseladási szándékáról nyilatkozik, kérheti, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal alkalmazza a cserepótló vétel illetékkedvezményét, mely alapján a NAV az illeték kiszabást  – legfeljebb 12 hónapra - felfüggeszti. Ha a magánszemély nem terjeszt elő kérelmet, azonban mégis eladja a korábbi lakóingatlanát a vásárlástól számított egy éven belül, akkor megteheti, hogy a korábbi szabályozás szerint azt bejelenti. Ebben az esetben a hivatal módosítja a korábban kiszabott illetéket.

 

Az ingatlan-nyilvántartási szabályok változása miatt 2015. január 1-jétől az ingatlanügyi hatóság a zárt végű lízing megállapodásokat, a pénzügyi lízingbeadás tényének feljegyzését követően köteles eljuttatni a NAV részére.

 

Az új rendelkezések szerint 2015. január 1-jétől az összes közigazgatási hatósági eljárás illetékét átutalással is meg lehet fizetni.

 

 

Forrás: NAV