Üdvözöljük a

Ilyen volt a hazai szállodák első hét hónapja | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Ilyen volt a hazai szállodák első hét hónapja

Szerző: Hullmann Eszter | 2014. szeptember 11.

A szálláshelyek vendégforgalma 2,6 százalékkal nőtt júliusban és 5,6 százalékkal az év első hét hónapjában a múlt év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A külföldivendég-éjszakák száma 0,7 százalékkal csökkent, a belföldivendég-éjszakáké 5,5 százalékkal nőtt júliusban az egy évvel korábbihoz képest.

A szálláshelyek - folyó áron számolt - bruttó árbevétele júliusban 7,9 százalékkal, 36,53 milliárd forintra bővült, az év első hét hónapjában pedig 9,7 százalékkal, 179 milliárd forintra nőtt.

A külföldi vendégek júliusban 1 millió 593 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 3,7 százalékkal nőtt, az általuk eltöltött éjszakák száma viszont 0,7 százalékkal csökkent a tavaly júliushoz viszonyítva.

A lengyel, az osztrák és az orosz vendégek forgalma 11, 1,4, illetve 1,9 százalékkal emelkedett, ezzel szemben a német, a holland és a cseh vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, 20, valamint 0,6 százalékkal csökkent az előző év júliusához képest.

Az év első hét hónapjában a külföldi vendégek 6 millió 793 ezer vendégéjszakát töltöttek a szálláshelyeken, a vendégek száma 4 százalékkal, az általuk eltöltött éjszakáké 2,4 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Nőtt a belföldivendég-éjszaka száma

A belföldi vendégek júliusban 2 millió 17 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 6,1, az általuk eltöltött éjszakáké 5,5 százalékkal nőtt 2013 júliusához hasonlítva.

Az év első hét hónapjában a belföldiek 6 millió 572 ezer vendégéjszakát töltöttek a szálláshelyeken, a vendégek száma 10,5 százalékkal, az általuk eltöltött éjszakáké 9,1 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A belföldivendég-forgalom - Dél-Dunántúl és a Tisza-tó kivételével - minden régióban emelkedett júliusban. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 57 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 5,4 százalékkal gyarapodott.