Üdvözöljük a

Ismét módosul a termékdíj | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Ismét módosul a termékdíj

Szerző: Szücs Krisztina | 2015. december 22.

Már megszokhattuk, hogy minden évben módosul a termékdíj törvény. Nem lesz ez másként 2016. január 1-től sem. Bár általánosan mindenkit érintő változások nem lesznek, vannak olyan fogalmi változások, pontosítások, és kisebb változtatások, amik egy-egy adott céget bizony lényegi szinten érinthetnek.

Külföldre történő kiszállítás

 

Változás a korábbi szabályhoz képest, hogy amennyiben a termékdíjköteles terméket többször értékesítik úgy, hogy az az első forgalomba hozótól közvetlenül külföldre kerül kiszállításra, nem keletkezik termékdíj fizetési kötelezettség, függetlenül attól, hogy ki fuvaroztat. Eddig ez csak akkor működött, ha a tulajdonjog átruházója adta fel a terméket.

 

Saját célú felhasználás

 

A kevés változtatás közül az egyik legjelentősebb változás, hogy a külföldről beszállított termékek csomagolásának leválasztásakor az lesz a termékdíj fizetésre kötelezett, aki a kicsomagolást végzi, azaz aki a termék birtokosa a csomagolás leválasztásakor. Ez nem a termék tulajdonosát jelenti, hanem legtöbb esetben a logisztikus cégeket.

 

Ahol a csomagolást leválasztják belföldi forgalomba hozatal előtt, ott lényegi változások lehetnek, mert eddig a terméket külföldről beszerző társaság és nem a termék aktuális „birtokosa” volt a termékdíj fizetésre kötelezett.

 

Egyéni teljesítés

 

Az egyéni teljesítés részletekbe menően változott. Jelenleg összesen 75-80 ilyen cég van, aki ezzel foglalkozik, és 75 százaléka ezeknek gumigyártó cég. Az egyéni teljesítés az adminisztrációs nehézségek miatt csak azoknak a gazdálkodóknak éri meg, akik nagy mennyiségben, könnyen visszagyűjthető hulladékot képeznek.

 

Gépjármű átalány

 

Gépjármű értékesítéseknél 2016-tól már nem kell külön az akkumulátorra, gumiabroncsra, elektronikára, kenőolajra fizetni a termékdíjat, hanem hengerűrtartalom alapján lesz egy termékdíj átalány a gépkocsikra. Ez elsősorban a nagy autógyártóknak és az autókereskedőknek jelent könnyítést.

 

Csomagolás fogalma

 

Tovább közelítették a fogalmakat a Hulladékgazdálkodási törvény és a Termékdíj törvény között. A csomagolás fogalmát például átvette a Termékdíj törvény a Hulladékgazdálkodási törvényből. Fontos itt is kiemelni, hogy a gazdálkodóknak a termékdíjas kötelezettségük mellett hulladékgazdálkodási kötelezettségük is lehet, amit a Hulladékgazdálkodási törvény és a kapcsolódó kormányrendeletek szabályoznak és nem a Termékdíj törvény.

 

Számlán való feltüntetési szabályok enyhítése

 

2016-tól sokkal kevesebb esetben kell csak záradékszöveget feltüntetni a számlán. Gyakorlatilag csak visszaigénylésre jogosult vevő kérésére, vagy átvállalási szerződések esetén marad a feltüntetési kötelezettség. Persze a több információ feltüntetése nem baj, így nem gond az sem, ha akkor is feltüntetjük a termékdíjat vagy az általános záradékszöveget, ha igazából nincs is már rá szükség 2016-tól.

 

Forrás: ado.hu

 

 

Kapcsolódó anyagok: