Üdvözöljük a

Jótanácsok papír alapú szja-bevalláshoz | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Jótanácsok papír alapú szja-bevalláshoz

Szerző: Sörös Dávid | 2017. április 26.

A NAV nyomtatványkitöltő programjának használata javasolt, mert több dolgot kiszámít helyettünk és figyelmeztet egyes hibákra is. Ha papíron, kézzel tölti ki a bevallást, ügyeljen arra, hogy minden lapon szerepeljen a neve, adóazonosító jele és ha van, az adószáma. A munkáltatótól, kifizetőtől kapott 16M30-as igazolás segít eligazodnia a bevallás kitöltésekor.

A NAV nem fektet túl nagy hangsúlyt a 2016. évi személyi jövedelemadó-bevallás papír alapon történő benyújtásának lehetőségére. Pedig ez szabályos még akkor is, ha az illető ügyfélkapus belépéssel rendelkezik.

 

Nagyon sokan vannak az országban, akik rendelkeznek ugyan ügyfélkapuval - mert egy családtag vagy ismerős létrehozta, - de nem használják azt, mert számukra csak problémát okoz. Nagyon megnehezíti az életünket az adóhatóság nyomtatványkitöltő programjainak örökös módosítása, és egyenesen katasztrofális esemény az aktuális Java program letöltése, amely

  • kizárólag csak angolul érhető el, (ezt akkor sem értjük, ha lefordítjuk magyarra!)

  • egyes számítógépes operációs rendszerekben nem működik a Java,

  • tehát szoftveres külső szakembert kell igénybe venni, ami legalább 30.000 forint kiadást jelent.

Az ügyfélkaput és más rendszereket (pl.: nyomtatványletöltés) nagyon sokan nem használják. Ennek okai: az internetes ügyintézéssel kapcsolatos félelmek, az ismerethiány, a bonyolultság, a számítógép hiánya, az életkor, a romló látás, a hatalmas méretű NAV anyagok miatt. (Ezt egy olvasói levélből idéztem.)

 

A legnagyobb problémát minden adózó életében az szja-bevallás 300 oldalas kitöltési útmutatójának számítógépen történő olvasása jelenti. Mindig azt mondja az adóhatóság, hogy nem kell az egészet elolvasni, csak azt a részt, ami ránk vonatkozik. Ez nagyon jól hangzik, de tessék mondani honnan tudja egy nem az adózással foglalkozó ember, hogy mely részek vonatkoznak rá? Papíron viszont lapozgathatja, aláhúzhatja, szövegkiemelőzheti az érintett részeket, és így már konkrétabban tud kérdezni is.

 

Ha viszont papíron kérjük az ügyfélszolgálaton az útmutatót, nem akarnak adni, mondván, csak korlátozott számban áll rendelkezésükre. Elhiszem, hogy drága az előállítása, de az adózó állampolgárokat kellene előtérbe helyezni, és nem az elektronikus ügyintézésben reménykedni! Még azt is el tudom képzelni, hogy egy 100-200 forintot el lehetne érte kérni, bár biztosan nem tüzelési célra kérik az adózók a papíralapú kitöltési útmutatót. Az interneten 300 oldal olvashatatlan és értelmezhetetlen.

 

És végül beszéljünk arról is, hogy az ügyfélszolgálatos ügyintézők zöme ebben az időszakban ideges, zavart, türelmetlen és korántsem kedves. Ettől félnek az adózók, pedig az ügyintézők helyzete sem mondható könnyűnek. Ebben az időszakban az ügyfélszolgálatosoknak maximális támogatásra van szükségük, mert az ő felfogásuk szerint hülyeségeket tudunk ám kérdezni és azt is lassan, nehezen kifejezve magunkat.

 

Mindannyian tudjuk, hogy a határidők lejárta miatt ma már csak úgy értesülhetünk azokról az adataink összesítéséről, melyeket a foglalkoztatók jelentettek a NAV-nak, ha bemegyünk az adóhivatal ügyfélszolgálatára és kérjük, hogy nyomtassák ki nekünk (bevallási tervezet). Aki rendelkezik ügyfélkapuval, az mielőbb készítse el papíron a 16SZJA nyomtatványon a 2016. évi jövedelemadó bevallását, és adja postára ajánlottan tértivevénnyel az adóhatóság részére. (Enélkül május 22-én a bevallási tervezetet fogják érvényes bevallásnak tekinteni, és ezt csak önellenőrzéssel módosíthatjuk.)

A 300 oldalas kitöltési útmutatóban nem találjuk a területi adóhatóságok címeit. Panaszkodtak nekem, hogy a megyei NAV Igazgatóságok címeit sem könnyű megtalálni a NAV oldalán. Figyelem, ezek listája ezen az oldalon, a fejlécben az Igazgatóságok feliratra kattintva található meg a legördülő menüben.

 

Ne feledjük a bevallást aláírni, mielőtt borítékba tesszük! Legyen egy másolatunk is róla! Közben döntenünk kell az 1+1%-os adófelajánlásokról is!

 

Adó visszaigénylés esetén, a jelöléseket és a bankszámlaszámot is ki kell tölteni.

 

A teljes éves elszámolás alapján kimutatott 1.000 forintnál kisebb összegű személyi jövedelemadót, egészségügyi hozzájárulást, járulékot, különadót, egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekho), valamint ekho különadót nem kell megfizetni, és ezek visszaigénylése sem lehetséges.

 

Amennyiben az adó visszatérítés módjaként a postai kézbesítést választja, akkor írja be az erre szolgáló helyre azt a címet, amelyre az utalást kéri. Postai címre kért utalásnál nem jelölhető meg külföldi cím.

 

Egy másik lehetőség az üres 16SZJA nyomtatvány kitöltésére, hogy valakit megkérünk, töltse le nekünk az ÁNYK keretprogrammal és vagy saját magunk elkészítjük a program segítségével, vagy valakit megkérünk a bevallásunk kitöltésére (a számok beírására) a nálunk lévő bizonylatok alapján. Ezután ki kell nyomtatni, aláírni, dátumot ráírni és ugyanúgy postára adni. Ez abból a szempontból előnyös megoldás, hogy a kitöltő program néhány dolgot kiszámít helyettünk, és a kitöltés egyes hibáira figyelmeztet.

 

Ha papíron, kézzel tölti ki a bevallást, ügyeljen arra, hogy minden lapon szerepeljen a neve, adóazonosító jele és ha van, az adószáma.

 

A munkáltatótól, kifizetőtől kapott 16M30-as igazolás segít eligazodnia a bevallás kitöltésekor.

 

Ha az adózó munkaviszonya 2016-ban megszűnt és nem létesített új munkaviszonyt abban az évben, akkor a kilépéskor kapott, Adatlap 2016 jelű igazolás alapján tudja kitölteni a bevallást. A társadalombiztosítási szerv az általa kifizetett adóköteles társadalombiztosítási ellátás (például táppénz) teljes összegéről, a kifizetett összegről és a levont adóelőlegről a magánszemély részére, naptári éven belül az ellátási időszak végén (az utolsó kifizetéskor), a teljes naptári évet lefedő ellátási időszak esetén pedig a naptári évet követő január hónap 31. napjáig igazolást ad.

 

Az olyan igazolást, amelynek alapján az adózó a bevételét, adóalapját vagy adóját csökkentheti, a kedvezményre való jogosultság keletkezésének időpontjában, de legkésőbb 2017. február 15-ig kellett a magánszemélynek megkapnia.

 

Végül ismét hangsúlyozom, hogy beadhat papíralapú szja-bevallást az a magánszemély is, aki ügyfélkapus regisztrációval rendelkezik.

 

Amennyiben a külföldön dolgozók munkából (ott kötött munkaviszonyra irányuló szerződésből) származó jövedelme a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény alapján (ha van ilyen egyezmény a két ország között!) külföldön adóköteles, akkor ezt nem kell bevallani, ha egyéb itthon adóköteles jövedelem nem keletkezett az adóévben.

 

Forrás: ado.hu