Üdvözöljük a

Július 1-től életbelépő változások az ÁFA-törvényben | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Július 1-től életbelépő változások az ÁFA-törvényben

Szerző: Szücs Krisztina | 2014. május 13.

Kevesebb, mint két hónap van hátra, s ha minden marad így, akkor július 1-jén hatályba lépnek az áfatörvényben azok a változások, amelyek az időszakos elszámolás alá eső ügyletek sajátos teljesítés-meghatározását érintik.

Foglaljuk össze röviden a változás lényegét. Azt az egyöntetű szabályozást, amely jelenleg még az időszakos elszámolású – szélesebb körben ismert kifejezéssel élve: a folyamatos teljesítésű – ügyletekre vonatkozik, július 1-jével felváltja egy kettős szabályozás. Ezután már csak az alábbiakban meghatározott szolgáltatást nyújtók élvezhetik az előnyeit (azaz a fizetés határidejéhez kapcsolt áfa-fizetési kötelezettséget)

 

- telekommunikációs szolgáltatást nyújtanak, ideértve az általuk teljesített olyan más ügyleteket is, amelyek teljesítése e hálózat felhasználásával történik, feltéve, hogy ezek is részét képezik a telekommunikációs szolgáltatás elszámolási időszakának, vagy

 

- közszolgáltatási szerződés bázisán (Ptk. 6:256. §-a) zömében közüzemi szolgáltatásokat nyújtanak egyetemes szolgáltatóként.

 

E két kivételen felül viszont minden más esetre az az új főszabály lesz érvényes, mely szerint teljesítésnek annak az időszaknak az utolsó napja számít, amelyre a felek közötti időszakos elszámolás vonatkozik, illetve amelyre az ellenértéket megállapították.

 

 

Azok a cégek, amelyek eddig folyamatos teljesítéssel állították ki számláikat, jelentős arányban dolgoznak 30, 60, esetenként 90 napos határidővel fizető nagyvállalatoknak, ezért gyakorlatilag egy-három hónapig kénytelenek az ÁFA összegét megelőlegezni (tekintve, hogy az új szabályozás szerint az áfát a teljesítés hónapját követő hónap 20. napjáig kell bevallaniuk és megfizetniük.) Mivel ezekre a cégekre nem jellemző az erős tőketartalék, valamint a piaci versenyben kialakult áraik alapján a bevételük 85-90 százalékát bérre és ezek közterheire fordítják, nem rendelkeznek fedezettel az ÁFA előlegezésére, könnyen lehet, hogy nehéz helyzetbe kerülnek ezáltal.

 

Forrás: adozona.hu