Üdvözöljük a

Kamaránkat kérdezték a pécsi adóváltozásokkal kapcsolatban | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamaránkat kérdezték a pécsi adóváltozásokkal kapcsolatban

Szerző: PBKIK | 2017. szeptember 6.
Cimkék: helyi adók

A Szabad Pécs internetes hírportál kérdezte kamaránkat a héten nyilvánosságra került helyi adóváltozásokról szóló tervezettel kapcsolatban. Az adóemelés mellett a termelő vállalkozások és a gyakorlati képzőhelyként működő vállalkozások adócsökkentésre számíthatnak, köszönhetően a kamara módosító javaslatainak.

Az interjúra adott válaszok előtt egy mai friss hír! Elfogadta a kamara előterjesztését a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság és azt indítványként elfogadásra javasolva terjeszti a csütörtöki közgyűlés elé.  A javaslat értelmében a termelő cégek, amelyek gyakorlati képzőhelyként szerződéses viszonyban állnak a kamarával, már nem 3 fő tanuló, hanem a javaslat értelmében 1 fő tanuló után is adókedvezményt kapnak.

Fontos, a helyi termelő vállalkozásokat érintő módosítás: a termelési célra szolgáló építmény után az adó mértéke: 500 Ft/m2 a jelenlegi 600 ft/m2 helyett.

Alább az interjú kérdéseket és az arra adott rövid válaszokat olvashatják. A kamara évtizedek óta komoly szakmai elemzéseket készít a helyi gazdaság és képzés helyzetéről, ezek a kamara web oldaláról letölthetőek.


A kérdések a következőek voltak:

  • Egyeztetett-e a város a kamarával az adóemelésről?
  • Ha igen, figyelembe vették-e a kamara javaslatait?
  • Mi a kamara véleménye a vállalkozásokat érintő építményadó-változásokról?
  • Milyen hatással lehet a helyi gazdaságra ez a változás?
  • Jó iránynak tartja-e a kamara az adókoncepció ily módon való változását?

Rabb Szabolcs, a kamara titkárának válaszai a következők voltak:

Természetesen Pécs Megyei Jogú Város törvényi kötelezettségének megfelelően múlt héten megküldte az adókoncepciót, amelyet kamaránk értékelt is, szakmai észrevételeinket Nagy Zoltán főosztályvezető-helyettes úrnak megküldtük.


Pécs városa 200.000 főre tervezett város infrastrukturális szempontból - jelenleg 140.000 lakossal. Ennek a mai helyzetben túlméretezett infrastruktúrának a finanszírozása és folyamatos fejlesztése (karbantartása) óriási terheket ró a városra. A problémák egy része innen ered. Győrben csak az Audi iparűzési adóbefizetése akkora mint Pécs város összes iparűzési adóbefizetése, az összes különbség pedig háromszoros.

Évekkel ezelőtt a városi adókoncepcióban olyan mértékű ingatlan és telekadó emelés jelent meg, amely a helyi vállalkozások számára sok esetben vállalhatatlan lett volna. Egy év átmenetet követően a gazdaság és a kamarai összefogás eredményeként sikerült olyan adóterhelési rendszert kidolgozni, amely már a városi infrastruktúra fenntartását tudta finanszírozni, azzal, hogy megteremtette a lehetőségét a helyi vállalkozások helyben maradásának.

A most megjelent adókoncepcióban kamaránk a termelő vállalatok adókedvezményével egyetért, szükséges a helyben hozzáadott értéket képző és családok ezreit foglalkoztató vállalkozások támogatása.

 

A multinacionális szolgáltató vállalatokat érintő adóemeléseket elfogadjuk.

A foghíjtelkekkel kapcsolatos adóemelés/bevezetés reményeink szerint segíti a városkép hosszú távú pozitív alakulását és a sokszor romparkolók helyett ezen telkek üzleti - szolgáltató - irodai tevékenységgel történő beépítését.

Kamaránk módosító javaslatot nyújtott be a gyakorlati képzőhelyként működő vállalkozásokat érintő adókedvezményt érintően /jelenleg: adóévben 3 fő szakmunkástanulót termelési tevékenységet végző gyakorlati képzőhelyként a termelési célra szolgáló építmény hasznos alapterületének 30%-ig/, az adókedvezményben érintett vállalkozások számának kiterjesztésével, azaz minden a zárójelben szereplő képzőhely ahol legalább 1 fő tanuló van. Ezzel a városi munkaerőhiánnyal és a szakképzéssel kapcsolatos hiányosságok/problémák megoldása is közvetve támogatható.

Külön rákérdeztek, mi a kamara álláspontja a legnagyobb tételt jelentő, az üzleti célú építményeket érintő adóemeléssel kapcsolatban.

Rabb Szabolcs válasza:
 A rövid bevezetőben vázolt okok miatt elfogadjuk az emelést.