Üdvözöljük a

KATA alanyok kötelező adatszolgáltatására vonatkozó szabály | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

KATA alanyok kötelező adatszolgáltatására vonatkozó szabály

Szerző: Szücs Krisztina | 2013. június 13.
Cimkék: adózás,KATA

Adatszolgáltatási kötelezettség terheli mind a KATA alanyát, mind üzleti partnerét akkor, ha a KATA alany a naptári éven belül összesen több mint 1 millió Ft számlával igazolt bevételt szerez ugyanazon gazdálkodótól.

Adatszolgáltatási kötelezettségének a KATA alanya nyilatkozatában vagy bevallásában tesz eleget, míg üzleti partnere a tárgyévet követő év január hónapra vonatkozó havi adó és járulékbevallásában. A KATA alanya a 13KATA jelű nyomtatvány kitöltésével tesz eleget az adatszolgáltatásnak, határideje: 2014. február 25. Év közbeni megszűnése esetén a megszűnést követő 30 napon belül kell nyilatkoznia.

A törvény főszabály szerint munkaviszonyt vélelmez a kisadózó és az üzleti partnere között, amennyiben az adott évben kifizetett összeg meghaladja az 1 millió Ft-ot. (Ezért kell a KATA alany üzleti partnerének a 08-as bevallásban szerepeltetnie ezen adatokat.)

A bejelentést követő adóhatósági eljárás során bizonyítaniuk kell, hogy esetükben legalább kettő fennáll az alábbi hat körülmény közül:

1. a kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette.

2. a kisadózó a naptári évi bevételének legalább 50 %-át nem az adatszolgáltatásra kötelezett személytől (vállalkozástól szerezte)

3. az adatszolgáltatásra kötelezett személy nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan

4. a tevékenység végzésének a helye a kisadózó birtokában áll

5. a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem az adatszolgáltatásra kötelezett személy bocsátotta a kisadózó rendelkezésére

6. a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozta meg.

 

Forrás: Agenda Könyvelő Iroda