Üdvözöljük a

KATÁ-val összefüggő adatszolgáltatás | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

KATÁ-val összefüggő adatszolgáltatás

Szerző: Szücs Krisztina | 2014. február 26.

A tárgyévet követő március 31-ig az adózóknak adatszolgáltatást kell teljesíteni azon kisadózókról, akiknek az év folyamán 1 millió forintnál többet fizettek ki a számlájuk alapján.

A ’K102-es jelű nyomtatványon kell az adózóknak az adatszolgáltatást teljesíteni (nem a ’08-on!) KATÁS vállalkozásonként egy összegben, ha a tárgyévben részükre kifizetett ellenérték az 1 millió forintot meghaladta 2013 évben. Az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemélyt és a kisadózó vállalkozások tételes adójának alanyát nem terheli a 13K102-es adatszolgáltatás. (A KATÁSOK-nak a 13KATA jelű nyomtatványt kellett beadniuk 2014. február 25-ig.)

2014. január 1-től módosult a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvényt. Ennek megfelelően 2014-től megszüntették a termékbeszerzés, szolgáltatásnyújtás, illetve TESZOR szám szerinti adatszolgáltatást, ami a 2013. évről történő adatszolgáltatásra is vonatkozik.

A 13K102 jelű nyomtatvány kitöltésekor, kizárólag a KATÁS bevételt kell jelenteni. A KATÁSOK legkorábban 2013-tól alkalmazhatták ezt az adózási módot, tehát lehet több olyan számlájuk, amelyeket 2013 elején fizettek ki részükre, de ők még az előzőleg alkalmazott adózási rendszerükben (2012-re) adózták le. Ezek a számlák nem szerepelhetnek az adatszolgáltatásban, mert nem KATÁS bevételek.

Az évközben megszűnő adózónak az Art. 3. számú mellékletének M) pontja alapján soron kívül kell az adatszolgáltatást teljesíteni.

 

Forrás: ado.hu, NAV.hu