Üdvözöljük a

Katás vállalkozó adózása, aki ingatlan-bérbeadó magánszemély is | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Katás vállalkozó adózása, aki ingatlan-bérbeadó magánszemély is

Szerző: Szücs Krisztina | 2016. november 8.

Ingatlan-bérbeadással foglalkozó adószámos magánszemély katás egyéni vállalkozást is indítana, amelyhez támogatást kap. Katás bevétel lesz-e a támogatás, s beleszámít-e az alanyi adómentesség határértékébe az ingatlan-bérbeadásból magánszemélyként kapott bevétel?

Adószámos magánszemély ingatlan-bérbeadással foglalkozik, áfában alanyi mentességet választott. Pályázatot ad be falusiturizmus-fejlesztésre, és katás szeretne lenni, áfában pedig alanyi mentes. Ha ez a magánszemély katás vállalkozást indít, a támogatás, amit kap, katás bevétel lesz? A támogatást a költségek fedezetére kapja a támogatást. Katás bevételnek számít-e a bérbeadás bevétele, mivel a vállalkozásnak egy adószáma lesz (vagyis a régi adószáma)? Áfa szempontjából az alanyi mentesség határértékébe beleszámít az a bevétel is, amit elvileg magánszemélyként az ingatlan-bérbeadásból kap? Külön lehet-e választani a két tevékenységet (az ingatlan-bérbeadást és a katás egyéni vállalkozást)?


A katát szabályozó 2012. évi CXLVII. törvény 2. paragrafus 12./f pontja értelmében valóban nem számít kisadózói bevételnek a költségek fedezetére vagy fejlesztési célból kapott támogatás. Az a támogatás számít költségek fedezetére vagy fejlesztési célból kapott támogatásnak, amelyet a magánszemély a ténylegesen felmerült, igazolt kiadásainak a folyósítóval történő elszámolási kötelezettsége mellett kap. Ha a kapott támogatás megfelel ezen feltételnek, akkor nem számít kisadózói bevételnek.

Ingatlan-bérbeadási tevékenységből nem származhat bevétele katás adóalanynak. A NAV állásfoglalása szerint tehát, ha ezen bevételét nem az egyéni vállalkozási bevételek között számolja el a magánszemély, akkor a kisadózói tevékenység folytatható. Ilyen esetben az ingatlan-bérbeadási tevékenység bevétele az összevont adóalap részeként adózik.

Az ingatlan-bérbeadásból származó ellenérték mindenképpen beleszámít az alanyi áfamentesség értékhatárába. Ennek oka az, hogy az áfatörvény 188. paragrafusának (3) bekezdése nem tekinti ezen bevételt az alanyi áfamentesség határánál figyelembe nem veendő ellenértéknek. Áfa szempontjából ugyanis a magánszemély és az egyéni vállalkozó ugyanaz az adóalany, így a bevételek összeadódnak, függetlenül attól, hogy azok után milyen módon adózik valaki.

 

Forrás: adozona.hu

Kapcsolódó anyagok: