Üdvözöljük a

Katásokat érintő változások 2014. január 1-jétől | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Katásokat érintő változások 2014. január 1-jétől

Szerző: Sörös Dávid | 2014. január 23.

A kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA) szabályainak alkalmazására először a tavalyi évben volt lehetőség. A jogszabály megalkotásának célja az adónem anyagi jogi szabályainak megfogalmazása, valamint az adó választására, megfizetésére, bevallására, adminisztrációra vonatkozó eljárási rendelkezések megalkotása során az egyszerű, átlátható szabályozás megteremtése volt a „kisadózók” számára. 

A 2014. január 1-jétől hatályos változások, még vonzóbbá tehetik ezen adózási mód választását. Ezen időponttól kezdve például nem minősül főállásúnak az a kisadózó magánszemély, aki más vállalkozásban főállású egyéni vagy társas vállalkozóként biztosított, ideértve azt is, ha egy másik kisadózó vállalkozásban főállású kisadózónak minősül. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha valaki például egy társas vállalkozás személyesen közreműködő tagja, és a társas vállalkozásban utána megfizetik a minimum járulékalap után a járulékokat, és emellett egyéni vállalkozóként a KATA adózási módot választotta, akkor az eddigi havi 50 000 forint tételes adó helyett 25 000 forint tételes adót kell fizetnie. Szintén nem minősül főállású kisadózónak az a személy, aki egyidejűleg fennálló több munkaviszony keretében foglalkoztatnak, ha e foglalkoztatások együttes időtartama eléri a heti 36 órát. A tavalyi évben a heti 36 órás foglalkoztatásnak egy jogviszonyban kellett megvalósulnia.

 

Idéntől lehetőség van a főállásúnak minősülő kisadózónak magasabb összegű, 75 000 forintos tételes adó megfizetésének választására is, melynek alapján egy magasabb ellátási alapra (136 250 forint) lehet szert tenni. Ez kihangsúlyozottan egy választási lehetőség, tehát nem kötelező, azonban ezt érdemes választania azoknak, akik nyugdíjazás vagy gyerekvállalás előtt állnak, ugyanis ezáltal magasabb nyugdíjra, illetve anyasági ellátásokra lehet jogosultságot szerezni. A választás a bejelentés hónapjától egészen annak visszavonásáig él, vagyis lehetőség van a döntés megváltoztatására is.

 

Tovább csökkennek az adminisztrációs kötelezettségek is: nem kell külön bevételi nyilvántartást vezetni, ha a kisadózó vállalkozás a számlákat és nyugtákat teljes körűen megőrzi, és azokból a bevétel összege és megszerzésének időpontja is megállapítható.

 

Az üzleti partner adatszolgáltatási kötelezettségében történt kedvező változás, amit viszont már a 2013. évre vonatkozó kötelezettség teljesítése során is alkalmazható: ha az adóévben az egyazon kisadózónak juttatott bevétel meghaladja az 1 millió forintot, akkor nem kell különválasztani a termékértékesítésből és szolgáltatásnyújtásból származó bevételt, valamint a szolgáltatások TESZOR-számát sem. Az adatszolgáltatást eredetileg a január havi adó- és járulékbevallásban (’08-as nyomtatvány) kellett volna megtenni, azonban ebben is változás történt, így az adatszolgáltatást az adóévet követő március 31-ig kell megtenni egy külön nyomtatványon (a 2013-as évről a 13K102-es nyomtatványon).

 

Forrás: NAV