Üdvözöljük a

Készpénzfizetési számla kitöltése: egyszerű, vagy mégsem? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Készpénzfizetési számla kitöltése: egyszerű, vagy mégsem?

Szerző: Szücs Krisztina | 2015. április 28.

Tegyük fel, hogy a vevő 1000 forint plusz áfa értékben készpénzzel fizet, és számlát kér. Ez még egy kezdő eladónak sem okozhat gondot, nem bonyolult a feladat. Ennek ellenére van valami, amit – a tapasztalatok szerint – mégis szinte mindenki elront a számlán.

A készpénzfizetéses számla kitöltése során felmerül egy kérdés, amit szinte mindig rosszul „válaszolnak meg” a kereskedők. Az áfa mértékéről van szó.

 

Ez elvileg nem jelenthet problémát, az általános kulcs 27 százalék, és igen kevés a kivételek száma (néhány termék és szolgáltatás áfája 5, illetve 18 százalék). A megfelelő rubrikákba – ebből kettő van – tehát beírjuk az áfakulcsot, valamelyiket a fenti három közül (az áfamentes ügyletektől most tekintsünk el).

 

 

A készpénzfizetési számlán egy nyomtatványon belül kétszer is ki kell töltenünk ÁFÁ-ra vonatkozó rublikát. Egyrészt firtatja, hogy az adott termék, szolgáltatás hány százalék áfát tartalmaz – ez általában a nyomtatvány jobb felső sarkában található rubrika –, másrészt rákérdez az áthárított adó százalékos mértékére a nyomtatvány végösszegét tartalmazó rubrika alatti sorban.

 

 

Amennyiben arról van szó, hogy a kiszámlázott termék, szolgáltatás bruttó értéke mennyi áfát tartalmaz, akkor 27 százalékos áfakulcs esetében ez 21,26 százalék. Ez az úgynevezett felülről (a bruttó összegből visszaszámított) áfakulcs, és mindhárom szóba jöhető kulcsra vonatkozóan megtalálható az áfatörvény 83. paragrafusában.

 

A nettó 1000 forint értékű termék 27 százalékos áfával bruttó összegben 1270 forint. A felülről számított adókulcs mértékét úgy kapjuk meg, hogy megnézzük az áfa (itt 270 forint) hány százaléka a bruttó értéknek, azaz 270/1270x100=21,26, tehát 21,26 százalék. Ez kerül a jobb felső sarokba a számlán.

 

Az áthárított adó százalékértéke (ez az áfakulcs) pedig – jelen esetben – 27 százalék. Abban az esetben, ha arra a kérdésre, hogy a kiszámlázott érték mennyi áfát tartalmaz, az a válasz, hogy 27 százalék, akkor az azt jelenti, hogy a nettó értékre vetített adómérték 37 százalék. Azaz maradva a fenti példánál, 927 forint nettó értékről és 343 forint áfáról beszélnénk, az egyébként pontos 270 forint helyett.

 

Nem hiszem, hogy akad olyan kereskedő, aki örülne, ha azt az adót fizettetnék meg vele, amit a készpénzfizetési számlán a fentiek szerint, az áfatartalmat „túlbecsülve” felszámított.

 

Forrás: adozona.hu

Kapcsolódó anyagok: