Üdvözöljük a

Készül az új Incoterms 2020 | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Készül az új Incoterms 2020

Szerző: Schmidt Enikő | 2018. január 16.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ICC (International Chamber of Commerce ) Magyar Tagozata január 12.-én tartotta ez évi első ülését, melynek témája az Incoterms 2020 előzetesen kétkörös egyeztetése során összegyűjtött vállalkozói és szakértői vélemények áttekintése és egységes formába rendezése volt annak érdekében, hogy az, végleges magyar véleményként megküldhető legyen az ICC részére.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara is részt vállal az előkészítésben, mivel az export-importban érintett vállalkozói kör számára alapvető fontosságú, hogy a változó kereskedelmi /logisztikai / fizetési és biztosítási gyakorlatot lekövesse a szabályozás, a kereskedelmi szerződésekben a valós gyakorlat megjeleníthető legyen ezáltal. Az ilyen ügyleteket finanszírozó bankok számára szintén létfontosságú ennek pontosítása és naprakészsége, hiszen ennek hiányában bizonytalanná válik – ha nem lehetetlenné – a pénzügyi teljesítés a felek irányában. Ennek érdekében az előkészítésben részt vesz a Banktechnikai munkacsoport is.

Bár Elon Musk cége a SpaceX, már a sokadik sikeres űrszállítmányozást hajtotta végre az idén, csak a következő periódusban lesz erre vonatkozóan is kereskedelmi szokvány (klauzula) – amikorra már ez a kereskedés is „szokványosnak” lesz mondható.