Üdvözöljük a

Ki jogosult a házipénztár vezetésére? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Ki jogosult a házipénztár vezetésére?

Szerző: Szücs Krisztina | 2014. szeptember 9.

Milyen előírásokat kell betartani a házipénztár vezetésénél?

Példa: kétszemélyes kft.-ben nincs külön pénztáros, az ügyvezető kezeli a házipénztárt. Kötelező-e a cégnek, tehát ez esetben az ügyvezetőnek vezetni a házipénztárt, vagy megállapodás alapján és a számviteli politikában is rögzítve a könyvelő is vezetheti-e? A vezetés módja hogyan célszerű és szakszerű: kézzel vagy számítógéppel történjen?

A számviteli politika keretében készíti el a vállalkozás a pénzkezelési szabályzatát is, amelyben ki kell jelölni azt is, hogy ki a felelős a pénztárért, illetve ki a pénztáros. Nincs olyan szabály, ami kizárná, hogy a könyvelő végezze a pénztári munkát is. Ennek azonban összhangban kell lennie az adott személy munka- vagy egyéb jogviszonyával, illetve annak leírásával, és azzal, hogy a pénztárossal szemben követelmény, hogy ez a munkakör ténylegesen folyamatos operatív (napi) munkát jelent, valamint célszerű megoldani a független ellenőrzést is.

A pénztárt lehet vezetni kézzel és számítógéppel is, a választást alapvetően befolyásolja a vállalkozás jellege, illetve a pénztári mozgások gyakorisága, az ellenőrzés módszere, valamint az, hogy a számviteli törvény szerinti szigorú számadási kötelezettség hogyan oldható meg.

Például, ha naponta jellemző a jelentősebb pénztári forgalom, akkor technikailag a számítógéppel egyszerűbb azt vezetni, még akkor is, ha a hiteles bizonylatokat kinyomtatva indokolt aláírni. A megoldás kialakításánál nagy szerepe van annak, hogy az adott helyen a szigorú számadási kötelezettség bizonylati rendjét hogyan tudják megoldani, és melyik megoldás jár kisebb idő- és pénzbeli ráfordítással.

 

Forrás: adozona.hu