Üdvözöljük a

Kihasználatlan pályázati lehetőségek Afrikában | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kihasználatlan pályázati lehetőségek Afrikában

Szerző: Schmidt Enikő | 2015. szeptember 23.

Magyarország is befizetője annak az Európai Uniós pályázati alapnak (Európai Fejlesztési Alap - EDF), amelyet nagyrészt afrikai országok fejlesztését segíti elő. Az Alapból finanszírozott programokra, projektekre magyar cégek is sikerrel pályázhatnak.

Az Európai Fejlesztési Év keretében a Kultúrafrika Alapítvány a Külügyminisztérium Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési és Humanitárius Segítségnyújtási Főosztály támogatásával szeptemberben Magyarország több nagyvárosában ingyenes képzést szervez az Európai Fejlesztési Alapról és más, kevéssé ismert Európai Uniós pénzügyi eszközről.

 

Kihasználatlan afrikai pályázati lehetőségekre mutatott rá az az ingyenes pályázati képzés, melynek során a résztvevő vállalkozások alapos felkészítést kaptak arról, hogy hogyan írjanak sikeres pályázatokat az Afrika 48 országára folyamatosan kiírásra kerülő fejlesztési lehetőségekre. Tájékoztatást kaptak egyéb, kevéssé ismert pénzügyi eszközökről, például az Európai Szomszédsági Támogatási Eszközről (ENI), és a Development Cooperation Instrument (DCI) különböző földrajzi és tematikus finanszírozási eszközeiről.

 

Példaként említhető a 3,5 millió EUR értékű technikai segítségnyújtás a zambiai Földművelésügyi Minisztérium számára. Vízellátó rendszerek kiépítése Dél-Szenegál több régiójában. Hűtőberendezések, számítógép- és autópark beszállítása Nigériába. Hogy csak néhányat említsünk az Európai Fejlesztési Alap által finanszírozott olyan projektek közül, amelyekre magyar cégek is sikerrel pályázhatnának. Magyarország ugyanis 187 millió eurót fizet be a 2014-2020 közötti időszakban a 30,5 milliárd EUR költségvetésű 11. Európai Fejlesztési Alapba, melynek keretében nagyrészt szub-szaharai Afrikában lehet projekteket megvalósítani. 

 

Az Európai Fejlesztési Alap (European Development Fund - EDF) az Európai Unió első számú, együttműködést támogató eszköze az afrikai, karib-tengeri és csendes-óceáni térség államai (AKCS), valamint a tengerentúli országok és területek fejlesztésére szolgál. Az EDF az általános közösségi költségvetéstől különálló pénzügyi eszköz, melynek forrásait a tagállamok kétoldalú befizetései jelentik. Létrehozása az Európai Gazdasági Közösséget megalapító 1957-es Római Szerződéshez köthető, eredeti célja az volt, hogy a Közösség az akkor még gyarmatosított, illetve egyes tagállamokhoz történelmileg kapcsolódó afrikai országok számára kereskedelmi kedvezményeket adjon, illetve, pénzügyi,és technikai támogatást nyújtson.

 

Mivel az AKCS országok kétharmada afrikai, így a rendelkezésre álló összegek döntő többsége is a déli kontinensen használható fel. A Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium által meghirdetett ’déli nyitás’ politikájával, a magyar-afrikai gazdasági, diplomáciai és kulturális kapcsolatok revitalizációjának időszakában a magyar vállalatok is nagyobb sikerrel pályázhatnak az EDF projektekre, amennyiben az Alap működését jobban megismerik. Az EDF többféle támogatást, támogatási elemet nyújt, így pl.: vissza nem térítendő támogatás, kockázati tőke, magánszektornak nyújtott kölcsön. A 10. EDF a 2008-tól 2013-ig tartó időszakot fedte le, teljes költségvetési kerete 22,6 milliárd EUR volt. Magyarország 0,55%-os kvóta szerint125 millió EUR fizet be az Alapba. A 11. EDF ciklus (2014-2020) teljes kerete 30,5 milliárd EUR, melynek 0,615%-át adja majd Magyarország, azaz 187 millió eurót fizet be az Alapba.

 

Az Európai Fejlesztési Év és a NEFEFO által támogatott Mi Afrikánk: Lehetőségünk, Kötelességünk, Közös igényünk című projekt keretében félnapos ingyenes képzést tartott a Kultúrafrika Alapítvány és a Külgazdasági és Külügyminisztérium Nemzetközi Fejlesztési és Humanitárius Főosztálya Pécsett.

 

A Kultúrafrika Alapítvány több mint egy évtizedes szakmai és tereptapasztalattal rendelkezik Afrika számos országában, továbbá állandó képviseletet nyitott Szenegálban. Az Alapítvány vezetője az eddigi munka elismeréseként a közelmúltban megkapta a Tiszteletbeli Külgazdasági Tanácsos címet a magyar külügyminisztertől. Az alapítvány biztatja és támogatja a magyar cégeket abban, hogy merjenek nyitni Afrika felé, az egymilliárdos kontinens felé, mely gazdasági mutatószámait tekintve a világ legdinamikusabban fejlődő régiójának számít, és számos lehetőséggel, így az Európai Fejlesztési Alap afrikai pályázatainak sikeres pályázati lehetőségeivel is kecsegtet.

 

Az Afrikai országaira kiírt EDF pályázatokról 2015. október végén jelenik meg elektronikus formában egy tájékoztató füzet, melyet megjelenésekor csatolni fogunk letölthető formában az itt megjelent cikkhez.

 

 

Afrika Expo és Vásár

 

Az Afrika Expo és Vásár az Afrikával foglalkozó diplomáciai, üzleti és non-profit szervezetek nemzetközi kiállítása és vására. Minden évben, a Hungexpo Budapesti Vásárközpont legnagyobb, 'A' 'Pavilonjában kerül megrendezésre, az 50.000 látogatót vonzó Utazás Kiállítás egyidejű rendezvényeként. Az Afrika Expo és Vásár a kiállító szervezetek számára kiváló lehetőséget az afrikai országok bemutatására, termékek, szolgáltatások népszerűsítésére, helyszíni értékesítésre, kapcsolatépítésre. Az Afrika Expo és Vásár megrendezésének gondolata 2011-ben született meg. Azóta három sikeres expó valósult meg, 2011-ben, 2013-ban és 2014-ben többek között Magyarország Külügyminisztériumával, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, az Afrikai-Magyar Egyesülettel, a Pécsi Afrika-kutatóközponttal, egyetemekkel és más szakmai szervezetekkel együttműködésben. A kiállítók révén több tucat afrikai országot és Afrikával foglalkozó kereskedelmi, diplomáciai és non-profit szervezetet ismerhettek meg a látogatók. A kiállítók által képviselt országok többek között: Angola, Burkina Faso, Etiópia, Kenya, Madagaszkár, Namíbia, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Szenegál, Szudán, Tanzánia. 

 

További információk:

Szilasi Ildikó Hermina

ildikoszilasi@yahoo.com

+36-20-541-0757

 

Az esemény a Fejlesztés Európai Éve keretében

a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósul meg!