Kisvállalkozások adóoptimalizálása

Szerző: Szücs Krisztina | 2014. október 21.

Sok kisvállalkozás úgy kíván enyhíteni adóterhein, hogy költségként számol el jó néhány, tevékenységéhez egyébként nem kapcsolható beszerzést. Cikkünkben áttekintheti, milyen eszközök, berendezések beszerzését ne számolja el e célból. 

A személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében elismert költségnek csak a bevételszerző tevékenységgel közvetlenül összefüggő, kizárólag a bevétel megszerzése, a tevékenység folytatása érdekében az adóévben ténylegesen kifizetett, szabályszerűen igazolt kiadás minősül. Nem minősül elismert költségnek - ha törvény másként nem rendelkezik - a magánszemély személyes vagy családi szükségletét részben vagy egészben kielégítő termék, szolgáltatás megszerzésére fordított kiadás, vagy olyan vagyontárgy megszerzésére, fenntartására, üzemeltetésére, felújítására, karbantartására fordított kiadás, amely nem a jövedelemszerző tevékenységgel kapcsolatos, vagy - ha a törvény kivételt nem említ - akár részben is, a magánszemély személyes vagy családi szükségletének kielégítését célozza.

 

Ne vásároljanak a vállalkozás nevére hatalmas űrtartalmú kombinált hűtőszekrényt, mert a vállalkozások – néhány kivételtől eltekintve – nem használnak ilyet a tevékenységükhöz. Amennyiben vannak alkalmazottak a vállalkozásnál, - akik ebédet hoznak otthonról, - akkor egy kisméretű, egyszerű hűtőgép megvásárlása szükséges lehet jóléti tárgyi eszközként arra a telephelyre, ahol ők dolgoznak. Ugyanígy jóléti eszköznek tekinthető egy kávéfőző és egy egyszerű mikrohullámú sütő is a leírt feltételek fennállása esetén. Ezen eszközökről is javasolt az egyedi nyilvántartó karton vezetése, mert kéri az ellenőr, a számlamásolattal együtt.

 

Ne vegyenek plazma tévét és ébresztőórát sem a vállalkozás részére, mert a tevékenységhez való szükségességét nem tudják megmagyarázni. Ettől eltérő eset lehet például az, ha magánorvosi tevékenységet egy elkülönült bérleményben végeznek, ahol a váróba beszereznek egy televíziót. Helyszíni ellenőrzés esetén a váróban található készülék adatainak (típus, gyártási szám, stb.) meg kell egyeznie a nyilvántartással és a számlamásolaton szereplő adatokkal.

 

Webkamera, fényképezőgép, és különböző multimédiás eszköz sem szükséges mindenfajta vállalkozási tevékenységhez. Építőipari kivitelezés, bontási munkák, belsőépítészet, felújítási munkák esetében természetesen elfogadják a bizonyításhoz, a haladás rögzítéséhez és a végeredmény összehasonlításához szükséges eszközöket. A probléma abból adódik, ha nem tesznek el rendszeresen felvételeket, melyek például az átvett munkaterületről és az átadott munkáról készültek. (Egy figyelmes könyvelő ezt szóvá teszi.)

 

Kerékpár beszerzése és különböző sportszerek elszámolása sem elismerhető költsége a vállalkozási tevékenységnek.

 

Viszonylag gyakran előfordul, hogy a vállalkozó elszámoltatja családi nyaralását szakmai út címén. Ne feledkezzenek meg arról, hogy a NAV-nak joga van a belföldi szállodákat nyilatkoztatni arról, hogy az elszámolt szállásköltség szerinti szobában ki lakott. A házastárs költségei még egy szakmai rendezvény esetén sem számolhatók el. Ha pedig az adott időszakban nem volt szakmai rendezvény, az még nagyobb adóhiányt okoz. Természetesen ezt a nyilatkozatot a programok, hirdetmények, meghívók bemutatásával együtt megkérik a rendezvény szervezőjétől is.

 

Veszélyes lehet még a költségelszámolás olyan tanácsadói anyagok (például: pénzügyi-gazdasági szaktanácsadás) alapján, melyekről nincs szerződés, vagy nincs a tanácsadás témaköre meghatározva, vagy a bárki számára hozzáférhető általánosságokon kívül mást nem tartalmaz a szolgáltatás teljesítéseként elfogadott anyag. Ilyen esetben az ésszerű gazdálkodás elve és a költség- haszon elv is emlegethető.

 

A fűnyíró, lombtakarító, sövényvágó beszerzését sem szokta elfogadni az adóhatóság, ha ezek az eszközök nem a vállalkozási tevékenység során használatosak. Még akkor sem látszik indokoltnak a beszerzés, ha az üzlet előtt egy pár négyzetméter füvesített terület található.

 

És végül komoly problémát okozhat azon bútorok, hifi tornyok, LCD televíziók, porszívók, ill. takarítógépek beszerzése, melyeket a vállalkozó saját lakóhelyén (nem külön telephelyen) végzett vállalkozói tevékenysége esetén számol el. Ettől függetlenül egy több millió forintért beszerzett ülőgarnitúra mindenhol ellenőri vizsgálódásra adhat okot, főleg, ha a helyszíni vizsgálat lerobbant, öreg bútorokat talál az irodában.

 

Természetesen ezek az esetek nem húzhatók rá mindenkire egyformán, megítélésük a helyi körülmények alapján lehetséges. Minden vállalkozó számára fontos azonban, hogy átgondoltan irányítsa a költségelszámolást.

 

Forrás: ado.hu