Üdvözöljük a

Könyvelők rémálma: elbillent a mérleg | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Könyvelők rémálma: elbillent a mérleg

Szerző: Szücs Krisztina | 2015. július 6.

Mi a teendő, ha egy társaság az év közepén vitte el a könyvelőjéhez az idén januári keltezésű, de tavaly decemberi teljesítésű bevételeiről szóló számlákat?

Példa: Egy kft. júniusban tájékoztatta a könyvelőjét a 2015. januári számla alapján érkezett, de decemberi teljesítésű bevételeiről. Mi a teendő?

 

A hiba miatt a 2014. évi beszámolót önellenőrizni kell. Az önellenőrzés hatása a feltárás (2015) évében könyvelendő, akkor is, ha jelentős a hiba és akkor is, ha nem jelentős. Eltérés azonban, hogy a nem jelentős összegű hiba a feltárás (jelen esetben 2015) éve eredménykimutatásának megfelelő soraiban szerepel, míg a jelentős összegű hiba elkülönítetten kimutatott eredményre gyakorolt hatásának összegét (mérleg szerinti eredményét) az eredménytartalékot növelő-csökkentő tételként kell a hiba megállapításának üzleti évében elszámolni [számvitelről szóló törvény (Szt.) 37. § (5) bekezdése, a 71. § (3) bekezdése].

 

Ha a hiba nem jelentős, akkor más kötelezettség a számviteli elszámolás tekintetében nincs. Ha azonban a hiba jelentős, akkor meg kell nézni azt is, hogy annak összege a saját tőke értékét lényegesen megváltoztatja-e, és ha igen, akkor – mivel a már közzétett, a vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetre vonatkozó adatok megtévesztőek – a beszámolót (a feltárás évét megelőző üzleti évi beszámolót) ismételten közzé kell tenni [Szt. 16. § (4) bekezdése, a 19. § (3) bekezdése].

 

Mind a két esetben önellenőrizni kell a 2014. adóévi társasági adóbevallást, de – nem jelentős hiba esetén – a hatás 2015. évi adatokban történő megjelenítése miatt a 2015. évi társasági adókötelezettségnél az eredmény növeléseként megjelenő összeggel csökkentendő a társasági adóalap [társasági adóról szóló törvény 7. § (1) bekezdés u) pontja].

 

Forrás: adozona.hu

Kapcsolódó anyagok: