Üdvözöljük a

Kötelezettségszegési eljárások indítása Magyarország ellen | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kötelezettségszegési eljárások indítása Magyarország ellen

Szerző: Pazaurek Szabina | 2017. február 17.

Az Európai Bizottság a kötelezettségszegési eljárások februári határozatait részletező jelentésében arról tájékoztatott, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kiskereskedelmi forgalmazása miatt kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország és Románia ellen.

Az Európai Bizottság indoklásában kimondta: Magyarországon egy új jogszabály arra kötelezi a kiskereskedőket, hogy a hazai és importált mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre egységes árrést alkalmazzanak annak ellenére, hogy az importált termékek költsége a devizától és az árfolyam-ingadozástól függ, az pedig hátráltathatja a külhoni termékek értékesítését a belföldiekhez képest.

 

A döntés értelmében felszólítást küld a két országnak, mert e termékek kiskereskedelmére vonatkozó nemzeti jogszabályaik ellentétesek az uniós joggal. A bizottság szerint Magyarország nem mutatott be arra vonatkozó bizonyítékot, hogy a nemzeti intézkedések indokoltak és arányosak lennének. A magyar hatóságoknak két hónapjuk van arra, hogy válaszoljanak a bizottsági érvekre, amennyiben ez nem következik be a bizottság az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti az ügyet.

 

Az EB emellett nyomatékosan arra kérte Magyarországot, hogy fogadja el a környezeti zajra vonatkozó intézkedéseket és készítse el az Európai Unió zajszennyezettségének csökkentését célzó uniós szabályok értelmében előírt stratégiai zajtérképeket és cselekvési terveket.


A bizottság arról tájékoztatott, hogy 2016 áprilisában felszólító levelet küldött Magyarországnak, amelyet követően történt ugyan előrelépés, a magyar hatóságok azonban továbbra sem állították össze a budapesti agglomerációra vonatkozó stratégiai zajtérképeket és az ország jelentősebb közútvonalait és vasútvonalait érintő szükséges cselekvési terveket.


A bizottság (EB) az EU végrehajtó szerve, kizárólagos hatáskörébe tartozik az új uniós jogszabályjavaslatok kidolgozása, felelős az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa által hozott döntések végrehajtásáért.


Forrás: MTI