Üdvözöljük a

Közeledik a határidő az online pénztárgépek bevezetésére! - NAV hivatalos tájékoztatás | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Közeledik a határidő az online pénztárgépek bevezetésére! - NAV hivatalos tájékoztatás

Szerző: Schmidt Enikő | 2014. augusztus 26.

A hagyományos pénztárgépek, így az elektronikus naplóval nem rendelkező, valamint az elektronikus naplóval rendelkező pénztárgépek 2014. augusztus 31-ét követően már nem üzemeltethetőek.

Minden olyan pénztárgép használatra kötelezett adózónak, aki/amely még nem online pénztárgépet üzemeltet, intézkednie kell az előírásoknak megfelelő online pénztárgép (beszerzése és) üzembe helyezése érdekében. 2014. augusztus 31-étől önmagában az online pénztárgép beszerzésére vonatkozó szerződés vagy a pénztárgép forgalmazója által visszaigazolt megrendelés megléte nem mentesíti az adóalanyt az online pénztárgép tényleges használata, valamint a használat hiányából adódó jogkövetkezmények alól.

Amennyiben az online pénztárgép üzembe helyezésre került, az üzemeltető köteles az üzlet eladóteréből a hagyományos pénztárgépet eltávolítani.

 

A 2014. augusztus 31-ei véghatáridő alól két kivétel van:

 

  • 2015. január 1-jéig üzemeltetheti a hagyományos pénztárgépet  a pénztárgép használatra nem kötelezett adóalany, illetve az adóalany azon tevékenysége tekintetében, amely vonatkozásában nem kötelezett pénztárgép használatra.
  • 2014. december 31-ig – átmenetileg – jogosult üzemeltetni a hagyományos pénztárgépet az üzemeltető abban az esetben, ha az üzembe helyezett online pénztárgép meghibásodik és kivétel nélkül teljesül a jogszabályban meghatározott valamennyi feltétel.

 

Fontos változás, hogy a tevékenységét 2014. augusztus 31-ét követően kezdő, pénztárgép használatra kötelezett adóalany, illetve a 2014. augusztus 31-ét követően pénztárgép használati kötelezettséggel járó tevékenységet kezdő adóalany nyugtakibocsátási kötelezettségének – már a tevékenysége kezdetétől – kizárólag online pénztárgéppel tehet eleget.

A NAV honlapján az online pénztárgép megrendelés céljára kialakított internetes felületen (eBEV szolgáltatás) 2014. augusztus 15-től nem adható le megrendelés, és 2014. augusztus 31-e után a felület nem lesz elérhető.

 

 

Honlap: http://nav.gov.hu ­ Keressen minket a Facebookon is! https://www.facebook.com/NAVprofil