Üdvözöljük a

Külföldi befektető Baranyában? Negyedik rész | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Külföldi befektető Baranyában? Negyedik rész

Szerző: Hendinger Anita | 2016. május 5.

Cikksorozatunk negyedik részében egy olyan módszert mutatunk be, amely igen hatékony módja úgy a céges üzleti kapcsolatok bővítésének, mint kisebb befektetői tárgyalások lebonyolításának. Heti témánk a nemzetközi üzletember találkozókat járja körül. Hiszünk abban, hogy a személyes kapcsolat és bizalom felértékelődik az üzleti életben.

Piacfeltáró delegációk, nemzetközi üzletember találkozók?

 

A nemzetközi konferenciák és szakvásárokkal párhuzamosan szervezett üzleti partnerkereső rendezvényeinkre a világ minden tájáról érkeznek vállalkozások új partnerek után kutatva.

 

Gondolja csak végig, mennyi időt, energiát és pénzt emésztene fel, amíg önmaga megszervez 10-15 tárgyalást egy adott helyszínre 5-8 ország vállalkozóiból?

 

A cikksorozat harmadik részében bemutatott Enterprise Europe Network szakértői hálózat speciálisan üzletember találkozók szervezésére fejlesztett szoftverek használatával támogat abban, hogy Ön a maximumot hozza ki üzleti tárgyalásaiból.

 

Tanácsadóink még a rendezvény előtt segítik Önt a regisztrációban, tárgyalási profilja megfogalmazásában, a végleges tárgyalási napló összeállításában, és az felkészülésben. A találkozó alkalmával asszisztenciát biztosítanak, és részt vesznek a találkozó utókövetésében is.

 

Kulcs a sikerhez: egy jó tárgyalási profil

 

Ez valójában az első „találkozás” a cég és lehetséges üzleti partnerek között. A tárgyalási profil célja, az érdeklődés felkeltése, ez alapján szólítják meg a céget, azaz kérik/jelölik tárgyalásra.

Mindenképpen tartalmaznia kell:

  • specifikációt a termékről, szolgáltatásról – Különleges-e a termékünk / technológiánk / szolgáltatásunk? Miben és miért?
  • konkretizálni az ajánlatot és a kívánt együttműködést pl. értékesítőt keres, vegyesvállalatot hozna létre, kiszervezne egy tevékenységet, alapanyagot szerezne be stb.
  • alapvető információkat a vállalkozásról pl. forgalom, méret, nyelvtudás, nemzetközi tapasztalat, referencia stb.

A versenytársak ismerete segít a fentiek pontosításában, de tanulságos lehet más vállalkozók, már rögzített tárgyalási profiljait is elolvasni.

A találkozókat szervező szoftver már hónapokkal a rendezvény előtt lehetővé teszi a regisztrációt, így sokkal több potenciális partner láthatja a tárgyalási profilt, ha a lehető legkorábban regisztrálja azt. A korán megjelenő profil egyben generálja, stimulálja is olyan jellegű cégek regisztrációját, akik potenciális tárgyalópartnerek lehetnek. Rossz taktika arra várni, hogy „majd regisztrálok, ha lesz olyan, akivel tárgyalnék.”

 

Mivel a profilok alapján a tárgyalásra történő felkérést a rendszerben a partnereknek kölcsönösen el kell fogadniuk, hamar kiderül, hogy érdemes-e részt venni a rendezvényen. Az előre összeállított tárgyalási menetrend arra szolgál, hogy a partnerekből időben „fel lehessen készülni”. Tapasztalatunk szerint a tárgyalások során felmerülő kérdések nagyban segítik a felkészülést a további tárgyalások és külföldi piacra lépés megkönnyítésére.

 

A tárgyalások nyelve nagyrészt az angol, ezért sokkal hatékonyabb, ha a nyelvet beszélő kolléga képviseli a céget. Sokkal több tárgyalás várható, ha a vállalkozás különböző tevékenységeire/termékeire több önálló tárgyalási profillal regisztrál, amennyiben biztosítható mindegyikre külön tárgyaló kolléga megjelenése.

 

Mit várhatunk az üzletember találkozóktól?

  • Ott a helyszínen 20 percünk van „eladni” a cégünket – tárgyalási gyakorlat
  • Ismertség növelése – nemzetközi partnerek
  • Piac tesztelése új termékkel, szolgáltatással - módosító javaslatokat „meghallani”
  • Új ötleteket szerezni, trendeket érzékelni - konkurenciát megnézni

Mit NE várjunk az üzletember találkozóktól?

  • Azonnali szerződéskötést – ez csak a kezdet!

Hol érdemes részt venni? Hol próbálható ki a módszer?

 

Évente százas nagyságrendben szervez az Enterprise Europe Network szakértői hálózat kimondottan nagy, több ország részvételével zajló üzletember találkozókat. Ezek folyamatosan frissülő listáját itt éri el.

Pécsett, szeptember 19-21 között az „Open4Business konferencia és nemzetközi üzletember találkozó” szintén kitűnő lehetőség, amennyiben cége a következő szektorokban érintett: gépipar, beszállítói ipar (műanyagipar, járműipar, elektronika), környezetipar, ICT, kutatás-fejlesztés, projekt partnerség.

A rendezvénnyel kapcsolatos információk a http://open4business.talkb2b.net oldalon érhetőek el.