Üdvözöljük a

Kulturális és Kreatív Városok Figyelője | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kulturális és Kreatív Városok Figyelője

Szerző: Pazaurek Szabina | 2017. július 11.

Az Európai Bizottság első alkalommal tette közzé új összehasonlító kutatása eredményét, mely 30 európai ország 168 városának adottságait szemlélteti a „kulturális élet”, a „kreatív gazdaság” és a „lehetőségeket teremtő környezet” szempontjából.

A felmérésben Magyarországról Budapest mellett Pécs, Szeged és Győr vett részt.

 

Budapest a kulturális élet területén hetedik helyre került a vizsgált 21 nagyváros közül. Győr a felmérésben szereplő 64 közepes méretű város közül a 41. helyre került a kulturális részvétel és vonzerő szempontjából. Szeged ugyanezen 64 város közül a 42. helyet szerezte meg a kreatív és tudásalapú munkahelyek értékelésében, Pécs pedig a 38. helyen áll a kreatív iparágakban létrejövő új munkahelyek szerinti rangsorban.


A jelentés az adatok tükrében felhívja a figyelmet arra, hogy az e területeken nyújtott teljesítmény hogyan járul hozzá a szociális fejlődéshez, a gazdasági növekedéshez és a munkahelyteremtéshez a városokban. A Figyelő a döntéshozóknak, továbbá a kulturális és kreatív iparág képviselőinek is segít a helyi erősségek és a fejlesztendő területek azonosításában, valamint a hasonló helyzetű városok példájának megismerésében. Emellett rámutat arra is, hogy milyen szoros kapcsolat van a pezsgő kulturális élet és a városi lét egyéb vonatkozásai, például a társadalmi sokszínűség és a gazdasági tevékenység között.

 

Az eredmények egy interaktív online eszköz formájában állnak az érdeklődők rendelkezésére, akik így a kiválasztott városok, valamint a városok teljesítményét mutató számos kvantitatív és kvalitatív adat között böngészhetnek.

 

A Figyelőt az Európai Bizottság házon belüli tudományos szolgálata, a Közös Kutatóközpont (JRC) hozta létre.

 

Forrás: europa.eu

Csatolt állományok: