Üdvözöljük a

Lehet, hogy az idén már kapcsoltnak minősülnek a cégei? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Lehet, hogy az idén már kapcsoltnak minősülnek a cégei?

Szerző: Szücs Krisztina | 2015. március 4.

2015-től a korábbinál több vállalkozásnak kell majd transzferár nyilvántartást vezetni, mivel az új szabályok szerint már a vezetőség személyi átfedése is elegendő lehet ahhoz, hogy kapcsolt vállalkozásnak minősüljenek a cégek.

Bár idén még a korábbi szabályok szerint kell az előző évre vonatkozó transzferár nyilvántartásokat elkészítenie a kapcsolt vállalkozásoknak, az adóhatóság korábbi elvárásai alapján már most is érdemes figyelembe venni az új dokumentációs szabályokat.

A korábbi szabályok szerint csak az 50 százalékosnál magasabb tulajdoni vagy szavazati összefonódás esetén minősültek kapcsolt vállalkozásnak a cégek. Csak ezekre vonatkozott így a kapcsolt vállalkozások közötti ügyletek elszámolására használt árak, azaz a transzferárak nyilvántartására vonatkozó dokumentációs kötelezettség. A nemzetközi gyakorlatban azonban ennél alacsonyabb mértékű összefonódás esetén is kapcsolt vállalkozásnak minősültek a cégek, ennek megfelelőn a 2015. január 1-jétől hatályos módosítás alapján akkor is kapcsolt vállalkozásnak minősül két cég, ha köztük az ügyvezetés egyezőségére tekintettel az üzleti és pénzügyi politikára vonatkozó döntő befolyásgyakorlás valósul meg.

Az új szabályozás értelmében többségi befolyás nélkül is fennállhat a kapcsolt vállalkozási viszony, például ha a két társaságnak ugyanaz a személy az önálló aláírási joggal rendelkező ügyvezetője. A kapcsoltvállalkozás-minősítés nem csak transzferár-nyilvántartási kötelezettséggel jár, de más adónemekre is hatással van, amire különös figyelmet kell fordítania az érintett cégeknek. A reklámadó-kötelezettséget például az összes reklámadó alanynak minősülő kapcsolt vállalkozás adóköteles bevételének összeadásával kell kiszámolni.

Forrás: adozona.hu