Üdvözöljük a

Magyarország ipari teljesítménye az Európai Unió legjobbjai között | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Magyarország ipari teljesítménye az Európai Unió legjobbjai között

Szerző: Obradović Ena | 2013. december 13.

2013 októberében az ipari termelés 6 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest, ezzel Magyarország a harmadik legnagyobb mértékű ipari növekedést érte el az Európai Unióban.

A kiemelkedő teljesítményt a járműgyártás segítette a legnagyobb mértékben, de nagyban hozzájárultak a kapcsolódó beszállítói ágazatok, és az élelmiszeripar eladásainak növekedése is. Az ipari termelés hónapok óta tartó folyamatos növekedése illeszkedik a Kormány újraiparosítási törekvéseihez, amely a termelőszektor megerősítésével, aktív iparpolitikával kívánja a magyar gazdaság jó teljesítményét tartósan fenntartani.

 

A munkanaphatástól megtisztított és a kiigazítatlan érték is egyaránt 6%-os emelkedést mutat. Az ipar nemzetgazdasági ágai közül a feldolgozóipar termelése 6,7 százalékkal emelkedett, a szektor tizenhárom alága közül kilencben is termelésbővülést regisztráltak 2013 októberében. A legjelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés egynegyedét adó járműgyártás kibocsátása kimagaslóan, 28,4 százalékkal nőtt. Szintén nagyon jó teljesítményt nyújtott az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása, amely 4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Átlag feletti bővülés tapasztalható a közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék (13,1%), valamint a vegyi anyag, termék gyártásában (7,8%), mind a hazai, mind a külpiaci eladások kedvező alakulása miatt. Hasonlóan az előző hónaphoz, jól teljesített a textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártása is.

 

Az ipari export az év első tíz hónapjában 4,2 százalékkal, míg októberben 10,8 százalékkal emelkedett a tavalyi adatokhoz képest. 2010. év havi átlagát bázisul véve ez az emelkedés több mint 15 százalékos. A járműgyártás kivitele kiugróan, csaknem 30 százalékkal bővült.

 

Az ipari teljesítmény tartós növekedését vetítheti előre, hogy az előző hónapban megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 5,9 százalékkal emelkedett 2012 októberéhez képest. Az új exportrendelések 4,6, míg az új belföldi rendelések 14,2 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 23,4 százalékkal haladta meg az előző év októberit.

 

 

 

(Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium)