Megállapodás az indokolatlan területi alapú tartalomkorlátozás megszüntetéséről

Szerző: Weller Diána | 2017. december 6.

Külföldi internetes oldalakról történő vásárlást könnyíti meg a fogyasztók számára az a megállapodás, amely az online kereskedés indokolatlan, földrajzi alapú korlátozásának megszüntetéséről szól. Ugyanakkor az internetes vásárlást is nyújtó kereskedőknek fel kell erre készülniük valamennyi tagállamban. A vásárlásnak többé nem lehet akadálya például az, ha a megrendelést egy másik országban kibocsátott betéti vagy hitelkártyával akarja valaki kifizetni. 

Egy bizottsági felmérés az összes vizsgált weboldal 63%-ánál tárt fel területi alapú tartalomkorlátozási gyakorlatot. Kiderült az is, hogy 2015-ben a weboldalak kevesebb mint 40%-a tette lehetővé a vásárlást a külföldről bejelentkező fogyasztók számára. Mindez a vállalkozásoknak kevesebb bevételt, a fogyasztóknak pedig kevesebb választási lehetőséget jelent. A felmérés szerint a területi alapú tartalomkorlátozás által leginkább érintett áruk és szolgáltatások a következők: ruházat, lábbelik és kiegészítők, fizikai hordozó (könyvek), számítógépes hardver és elektronika, repülőjegyek és gépkocsibérlés.

Annak érdekében, hogy az új szabályok ne jelentsenek aránytalanul nagy terhet a vállalkozásoknak, a rendelet nem kötelezi a kereskedőket arra, hogy az EU-ban bárhová kézbesítsék termékeiket, és mentességet biztosít bizonyos rendelkezések alól azoknak a kisvállalkozásoknak, amelyek az éves árbevételük alapján az adott tagállamban alanyi áfamentességet élveznek.