Üdvözöljük a

Megszavazták a haladékot a kft-knek | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Megszavazták a haladékot a kft-knek

Szerző: Szücs Krisztina | 2016. március 2.

A kft-k és a civil szervezetek is egy év haladékot kaptak az új Ptk.-nak való megfelelésre.

Ennek határideje eredetileg idén március 15-én járt volna le. A döntés értelmében az új Ptk. hatálybalépéskor (2014. március 15.) bejegyzett kft.-knek legkésőbb 2017 tavaszáig kell hárommillió forintra emelniük törzstőkéjüket.

 

Emellett a Ptk. hatálybalépésekor nyilvántartásba bejegyzett, illetve a törvény 9. paragrafusának (1) bekezdése szerint bejegyzés alatt álló egyesület és alapítvány 2017. március 15. napjáig köteles a létesítő okiratának mindazon rendelkezését felülvizsgálni és szükség szerint módosítani, amelyek nem felelnek meg a Ptk. szabályainak. Egyesület esetében nem kell módosítani az alapszabályt abból az okból, hogy az tartalmazza az egyesület alapító tagjainak nevét, és azok lakóhelyét vagy székhelyét.

 

A Ház döntésével egyértelművé tette azt is, hogy a korlátolt felelősségű társaságokat terhelő kötelező tőkeemelés után járó magas, 40 ezer forintos illetéket akkor sem kell megfizetni, ha a cég egyéb adatváltozást is bejelent, és ezen esetek többségében is az általános változásbejegyzési illetékmérték, vagyis 15 ezer forintot kell fizetni.

 

Forrás: ado.hu, adozona.hu

Kapcsolódó anyagok: