Üdvözöljük a

Megújul a területfejlesztési rendszer | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Megújul a területfejlesztési rendszer

Szerző: Hullmann Eszter | 2013. november 21.

Megkezdődött a területfejlesztésről és a területrendezésről szóló törvény vitája a Parlamentben. A javaslat szerint a kormány mérsékelné a területi egyenlőtlenségeket és elősegítené az elmaradottabb területek felzárkózását.

Komoróczki István tervezéskoordinációért felelős államtitkár mai felszólalásában elmondta, hogy a kormány fontosnak tartja a területi önkormányzatok szerepének megerősítését. Ennek megfelelően az eddigieknél hatékonyabban működő, áttekinthetőbb területfejlesztési és területrendezési rendszer törvényi, szabályozási kereteinek kialakítására kerül sor. A hatályos törvényi szabályozáshoz képest szélesebb körben lesz meghatározva a területi önkormányzatok területfejlesztésre, területrendezésre, vidékfejlesztésre és koordinációra vonatkozó felhatalmazása. A törvényjavaslatban részletesen szerepel a fővárosi és megyei önkormányzatok feladat- és hatásköre, döntés-előkészítési, döntéshozatali és véleményezési kompetenciája, valamint koordinációs jogköre a megye településeivel és a megyei jogú városokkal való egyeztetésre.

Erősödik a területi önkormányzatok – azaz a megyei önkormányzatok és a főváros – szerepe a területi tervezésben és a tervek megvalósításában, így átláthatóbb lesz a kormányzati és önkormányzati szereplők közötti feladatmegosztás. A korábbi Országos Területfejlesztési Tanács helyett megalakul az Országos Területfejlesztési Érdekegyeztető Fórum, amelynek feladata a területfejlesztési politika hatékony alakítása, és az önkormányzati és kormányzati törekvések összehangolása lesz. Az államtitkár kiemelte, hogy a törvénymódosítás által erősödik a területi tervezés integráló szerepe, és nagyobb összhang jön létre a hazai területfejlesztési célkitűzések, valamint az európai uniós támogatási források felhasználása között.