Üdvözöljük a

Megújult a sellyei kastélypark | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Megújult a sellyei kastélypark

Szerző: Hullmann Eszter | 2014. október 16.

Megújult a Draskovich-kastély parkja Sellyén, a két éven át tartó és a közelmúltban befejeződött munkálatok a védett terület értékeinek hosszú távú megőrzését szolgálják.

A Sellye Kommunális Kft. kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a 185 millió forintos európai uniós támogatásból megvalósult rekonstrukció keretében a 18. században emelt barokk stílusú épület 7,5 hektáros franciaparkjában pótolták a kiveszett bokrokat, fákat és gazdagították a növényállományt.

A növények gondozása mellett öntözőhálózatot építettek ki, füvesítettek és irtották az elmúlt évtizedekben elszaporodott invazív fajokat. Felújították a park gyalogútjait, helyreállították a kastély déli homlokzata előtti faragott kőkorlátot, a mértani kert lépcsőit, virágtartóit és a filagóriát is. Az állatoknak etetőkkel, denevér- és madárodúkkal, süntanyákkal próbálnak élhetőbb környezetet teremteni, a védett területet a rongálóktól megújult és a korábbinál hosszabb kerítés védi, a látogatók tájékoztatását információs táblák segítik.

Az eredetileg a Batthyány-család birtokában lévő kastély és park az 1800-as évek elején nászajándékként került a Draskovich család birtokába.

Az egyebek mellett mintegy 350 fafajtát bemutató arborétum jellegű park jelenlegi mérete és struktúrája az 1800-as évek második felében alakult ki.

 

Forrás: MTI