Mennyi a flambírozott palacsinta áfakulcsa?

Szerző: Schmidt Enikő | 2017. január 23.

Ilyen és hasonló részletességű kérdések miatt rendezte meg a kamara ez évi első Hatósági fórumát a január elsejével bevezetett étkezőhelyi vendéglátást érintő Áfa változásokról. Az azóta eltelt 23 nap ügymenete alapján keletkezett már elég tapasztalat a végrehajtás, értelmezés esetleges nehézségeivel kapcsolatban, a rendezvény ezek tisztázásában kívánt segítséget nyújtani.

A vállalkozók tapasztalata nagyon fontos számunkra, nekik viszont az a fontos, hogy ne a szomszéd étterem tulajdonosa vagy a könyvelő próbálja meg értelmezni a jogszabályt, hanem hiteles forrásból, a hatóság részéről kapjanak tájékoztatást. Mindenki szeretne jogszerűen eljárni, ha valóban nehézségeket okoz egy-egy új szabályozás, azt a hasonló rendezvények tapasztalatai alapján jelezni tudjuk a törvényalkotó felé.

 

Hosszabb folyamat, mire kialakul egy jól működő rendszer. A mostani változás 27-ről 18% Áfára egyben előkészíti a 2018. januárra tervezett 5%-os Áfa bevezetését a szektorban. A mostani intézkedés elsődlegesen a vendéglátó ipari vállalkozások jövedelmezőségének a javítását célozza. A résztvevők egyöntetű véleménye szerint felemásra sikeredett – bizonyos étterem típusokra nem vonatkozik, bizonyos termékek esetében pedig igen bonyolult az alkalmazása – ezért sok hibalehetőséget tartalmaz. Adott esetben egy szállodán belül két külön áfa tartalommal lehet kávét fogyasztani, melyet igen nehéz a vendéggel elfogadtatni, hiszen úgy tűnik, mintha becsapnák őt.

 

Korábbi cikkünkben már írtunk a változásról, annak részleteit itt ismerhetik meg:

A 18%-os kulcs alkalmazásának feltételei

 

A szolgáltatások és termékértékesítéssel kapcsolatos felmerülő kérdések esetén segítséget, állásfoglalást kérhetnek az alábbi elérhetőségeken:

 

Szolgáltatások:

Központi Statisztikai Hivatal (KSH): https://kapcsolat.ksh.hu/ ContactCenter/index.xhtml

Az SZJ-nél a 2002. szeptember 30-án érvényes besorolási rend a meghatározó.

 

Termékértékesítések megítélésével kapcsolatban:

NAV Szakértői Intézete: szi@nav.gov.hu

A vtsz.-nél a 2002. július 31-én érvényes besorolási rend a meghatározó.

 

Írásbeli tájékoztatás kérhető a NAV-tól is a http://nav.gov.hu/ oldalról küldött üzenet írásával.

 

A NAV tájékoztatása szerint, igen sok problémára lehet „gyógyír” egy jól megalkotott és a jelenlegi követelmények alapján frissített vendéglátó szoftver alkalmazása, mely tételesen is tudja bontani az egyes szolgáltatásokat, ezek áfa kulcsát és az ezekhez rendelhető felszolgálási díjakat.

 

A sok probléma mellett, amit a vállalkozók a helyszínen felvetettek kiemelnénk egyet, amit általánosan sérelmeztek: átlagos vendéglátóegység dolgozói / alkalmazottai kezelik az online pénztárgépet. A vállalkozó maga, aki a teljes ügymenettel kapcsolatban vállal felelősséget, nem látja, hogy mit ütött be a dolgozó a nap folyamán a gépbe, mivel annak nincs másodbizonylata. Gyakorlatilag vakon vezeti a vállalkozást, mivel nem látja, hogy mit értékesített. Célszerű lenne az online pénztárgép rendszer ilyen irányú bővítése a jogalkotó és a hatóság oldaláról.

 

A terület ellenőrzésével kapcsolatban úgy tűnik, hogy kivárja a hatóság a rendszer elemeinek kikristályosodását, és evvel kapcsolatban türelmesen – nem azonnal szankcionálva – lép fel a vizsgálatok során.