Üdvözöljük a

Mi lesz a catering áfájával januártól? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Mi lesz a catering áfájával januártól?

Szerző: Schmidt Enikő | 2017. június 26.

Az étkeztetési (vendéglátó) szolgáltatás nyújtása Áfa kulcs változásának negatív hatása a catering szolgáltatókra címmel küldte el a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara legfrissebb véleményezését a MKIK Kereskedelmi Kollégiuma részére.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara felé a régió több érintett vállalkozása jelzett a 2017. január 1-el életbe lépett és a továbbiakban 2018. január 1-től életbe lépő éttermi szolgáltatás Áfa-változásból eredő gyakorlati problémákat. A beérkezett panaszokkal és kérésekkel a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara kereskedelemfejlesztési osztálya és Kereskedelemfejlesztési bizottsága is foglalkozott. A változás értelmében az éttermi étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra a vendéglátás áfa kulcsa két lépcsőben csökken, 2017-től 18 %-ra, majd 2018.01.01-től 5 %-ra változik.

 

Legújabb beadványunkban az MKIK Kereskedelmi Kollégiumának figyelmét hívtuk fel azon vállalkozók helyzetére, akik tevékenységét részben vagy teljes egészében a catering szolgáltatás fedi le. Számukra a legjelentősebb probléma forrása, hogy az áfa csökkentés csak a kereskedelmi, éttermi vendéglátásra vonatkozik, de rájuk nem.

 

Mivel a kihelyezett (catering) éttermi szolgáltatás:

SZJ 55.52.11 („Ételkészítés lakosságnak”) szolgáltatási jegyzékszám, azaz ételszolgáltatás rendezvényeken magánszemélyek számára; illetve az

SZJ 55.52.13 („Ételkészítés más szervezeteknek”) vállalati, intézményi stb. rendezvényeken nyújtott ételszolgáltatás alá sorolható, így a catering szolgáltatásra (pl. vállalati, illetve családi rendezvények lebonyolítása) minden esetben a 27 százalékos adómérték alkalmazandó a jogszabály értelmében. Ezen felül a catering szolgáltatást igénybevevő vállalkozások számára még további 43,66 % (EHO, reprezentációs) adót is kiró az adóhivatal.

 

Amennyiben az áfakulcs csökkentése a jövőben sem terjed ki a catering szolgáltatást nyújtó vendéglátó ipari cégekre, a kitelepülés során felmerülő többletmunkák a munkaórák számának növekedésével, a szállítási és egyéb kiadásokkal, olyan aránytalanul nagy plusz költségeket ró a vállalkozásokra összehasonlítva az éttermi vendéglátással - hozzáadva a jövő januárban hatályba lépő további áfa csökkentéssel-, hogy szinte teljesen ellehetetleníti az ételszolgáltatók helyzetét.

A kamara Kereskedelem-fejlesztési Bizottsága fogadta és megvitatta a beérkezett panaszokat. A bizottság a jogszabályt áttanulmányozva és az Áfa változások negatív hatásait számba véve egyetért a vendéglátóipari vállalkozások az irányú kérésével, hogy a jogszabályban foglalt áfa csökkentések a jövőben terjedjenek ki a catering szolgáltatást nyújtó cégekre is.

 

Az adókedvezmény megvalósulásának egyik alapvető feltétele a statisztikai szám szerinti besorolás az a pont, amiben a catering szolgáltatás eltér az éttermitől, a jogszabályban szereplő többi követelménynek ez a tevékenység is eleget tesz.

A felénk érkezett negatív jelzések mértéke azt jelzi, hogy a jogszabályváltozásnak ez a kizáró része a vendéglátóiparban aktív vállalkozások többségét érinti és egy jogszabály módosítási javaslat elkészítését is szükségessé teheti. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara segítségét kértük a felvetett probléma megoldásához a helyzet megváltoztatása érdekében.