Üdvözöljük a

Mikro- és kisvállalkozások innovációs járuléka | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Mikro- és kisvállalkozások innovációs járuléka

Szerző: Szücs Krisztina | 2015. március 18.

A mikro- és kisvállalkozásoknak 2015-től nem kell innovációs járulékot fizetniük, de az előlegkötelezettség nullára mérséklését külön kell kérelmezniük – közölte a NAV.

A tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló törvény értelmében – első ízben a 2015-ben kezdődő üzleti év első napján fennálló állapot szerint – mentes az innovációs járulékfizetési kötelezettség alól a mikro- és a kisvállalkozás.

Mindazon belföldi székhelyű, a számvitelről szóló törvény hatálya alá tartozó gazdasági társaság, amely – saját (egyedi) beszámolója alapján – az említett időponttól mentes az innovációs járulékfizetési kötelezettség alól, írásban kérheti az illetékes megyei, fővárosi adóigazgatóságtól a 2015. adóévre (általános esetben a 2015. adóév első két negyedévére) már korábban bevallott innovációs járulékelőleg kötelezettségének nullára történő mérséklését (törlését) az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 42. § (2) bekezdésére hivatkozással. (Külön nyomtatvány nem áll rendelkezésre, a vállalkozások által megfogalmazott kérelmet kell benyújtani.)

 Ez azt is jelenti, hogy, amely társaság esedékességig – azaz 2015. április 20-ig -  nem kéri az előleg-mérséklést, annak meg kell fizetnie azt (ellenkező esetben tartozása keletkezik); a megfizetett adóelőleg az adóévről benyújtásra kerülő bevallás kapcsán rendezhető.

 

Forrás: adozona.hu