Üdvözöljük a

Mikro? Kis? Közép? - KKV-k az EU-ban | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Mikro? Kis? Közép? - KKV-k az EU-ban

Szerző: Pazaurek Szabina | 2018. január 16.

Az Európai Bizottság felülvizsgálja a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) fogalom meghatározását egy nyilvános konzultáció keretében, ahol elsősorban olyan baranyai vállalkozások részvételére számítunk, akik találkoztak már az uniós kkv fogalommeghatározással.

A felülvizsgálat azt kívánja biztosítani, hogy a kkv-fogalommeghatározás továbbra is célnak megfelelő legyen, és eleget tegyen célkitűzéseinek a jelenlegi gazdasági környezetben.

 

A kérdőív segít felmérni, hogy mennyire megfelelő a jelenlegi kkv-fogalommeghatározás, illetve hogy milyen lehetséges változtatásokat lehetne eszközölni ahhoz, hogy az európai kisvállalkozások továbbra is célzott szakpolitikai támogatásban részesülhessenek.

 

Az ajánlás közös fogalommeghatározást tartalmaz arra vonatkozóan, hogy mi tekinthető „valódi” kkv-nak; fő célkitűzésként azt tartva szem előtt, hogy

  • egyenlő versenyfeltételeket teremtsen, és elkerülje a vállalkozások közötti verseny torzulását;
  • egyenlő bánásmódot biztosítson az összes kkv számára; valamint
  • javítsa a kkv-politikák következetességét és hatékonyságát.

 

„Valódi” kkv-nak az olyan vállalkozás tekinthető, amelynek mérete hátrányt eredményezhet. Számos európai szakpolitikát dolgoztak ki annak biztosítására, hogy az ilyen kkv-k pénzügyi támogatásban, díjcsökkentésben részesüljenek, valamint kevesebb adminisztratív teherrel kelljen számolniuk stb. A kkv-k uniós fogalommeghatározása operatív eszköz azon kkv-k kiválasztásához, amelyeknek e szakpolitikákból részesülniük kell.

 

E „valódi” kkv-k azonosítása céljából az uniós kkv-fogalommeghatározás három kritériumon alapul:

  • személyzeti létszám;
  • pénzügyi paraméterek;
  • függetlenség/tulajdonviszony.

Az ajánlás teljes szövege, valamint a kkv-k uniós fogalommeghatározásának gyakorlati alkalmazásával kapcsolatos iránymutatás és példák a felhasználói útmutatóban találhatók, amely PDF formátumban elérhető ITT , illetve online is kitölthető ezen a LINKen.

 

A kérdőív kitöltésére 2018. március 12-ig van lehetőség.

 

Közreműködését előre is köszönjük!

 

 

 

Kapcsolódó anyagok: