Üdvözöljük a

Mikrohitel: honnan ered, mi a célja, hogyan érhető el az EU-ban? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Mikrohitel: honnan ered, mi a célja, hogyan érhető el az EU-ban?

Szerző: Weller Diána | 2015. november 25.

A mikrohitel célja, hogy segítsen a nehéz szociális helyzetben lévőknek kiutat találni a munkanélküliségből és a szegénységből. A mikrohitelek elsőként Dél-Ázsiában és Latin-Amerikában terjedtek el, de mára az Unióban is egyre növekszik a súlyuk. Az EU 2010-ben indította el az úgynevezett európai Progress mikrofinanszírozási eszközt, hogy könnyebben elérhetővé tegye a mikrohiteleket.

A nehézségekkel küzdő, hátrányos helyzetben lévő emberek gyakran nehezen férnek hozzá a kölcsönökhöz és egyéb hagyományos finanszírozási lehetőségekhez. Ide tartoznak a tartósan munkanélküliek, a döntően állami juttatásokból élők, a rossz gazdasági helyzetben lévő vidéken élők, a bevándorlók és az etnikai kisebbségek tagjai. A mikrofinanszírozási eszköznek köszönhetően olyan, kis összegű kölcsönöket kaphatnak vállalkozásuk fejlesztéséhez, amelyre a bankoknál egyébként nincs lehetőségük.

Az uniós mikrofinanszírozási eszközt az EU-s költségvetés és az Európai Beruházási Bank (EIB) finanszírozza, az Európai Beruházási Alap kezeli.
Az európai Progress mikrofinanszírozási eszköz javítja a hitelfelvétel előfeltételeit és azok számára nyújt külső finanszírozást, akik hagyományos úton ehhez egyébként nem férnének hozzá.
Az EU nem közvetlenül a vállalkozásokat finanszírozza, hanem elérhetővé teszi ezt a hitelformát bankok és egyéb intézmények számára és garanciát vállal a hitelek mögött, összesen 200 millió euró összeghatárig.