Üdvözöljük a

Mit ellenőriz a Munkaügyi Hivatal? – A tervezett ellenőrzések témája | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Mit ellenőriz a Munkaügyi Hivatal? – A tervezett ellenőrzések témája

Szerző: Varga Erika | 2014. május 13.

Az eljárások két csoportba sorolhatók: a munkavédelmi és a foglalkoztatási jogviszonnyal kapcsolatos ellenőrzésekre. Az ez évi munkavédelmi vizsgálatok időrendi sorrendben érintőlegesen a következők lesznek.

2014. I. félév - az egészségügyi szolgáltatók célvizsgálata

Az első félév kiemelt ellenőrzési témája az egészségügyi szolgáltatásban használt éles vagy hegyes munkaeszközök által okozott sérülések megelőzésére, az ilyen eszközök használatával járó kockázatok kezelésére, valamint az ezeket alkalmazó munkavállalók tájékoztatására, képzésére vonatkozó munkavédelmi előírások megtartása. Az utóbbi időben ugyanis a dolgozók körében nagy számban fordultak elő az ilyen eszközökkel okozott sérülések.

 

2014. II-III. negyedév - a építőipari kivitelezési tevékenység célvizsgálata

Ennek indoka, hogy az elmúlt évben a halálos kimenetelű munkabalesetek mintegy kétharmada ebben a szektorban történt.

 

2014. II félév - anyagmozgatással járó tevékenységek célvizsgálata

A tavalyi év utolsó két negyedévében 9 halálos munkabaleset történt e tevékenység végzése során.

 

2014. nyár - a hőségriasztással kapcsolatos rendelkezések megtartása, akcióellenőrzés

Az utóbbi években tapasztalt nyári hőség idején a munkavállalók szervezetének megterhelése megnő, ebben az időszakban a szabályok maradéktalan betartása kiemelten fontos.

 

2014. II. félév - a bányászat munkaegészségügyi célvizsgálata

A bányászok szervezete fokozottan ki van téve az egészségügyi károsodásnak, számos más szakmához képest nagy a balesetveszélyes helyzetek száma, illetőleg számos esetben előre nem látható körülmények merülhetnek fel. A Magyar Bányászati és Földtani Hivatallal, valamint a bányakapitányságokkal közös eljárás.

 

Mire számíthatunk a munkaügyben?

Ahogyan azt már említettük, a március-áprilisban már sor került a védett munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos célellenőrzésre. De milyen vizsgálatokra várhatunk még az év többi részében?

 

2014. június-július - a foglalkoztatásra irányuló alapvető szabályok érvénysülésének célvizsgálata

A vizsgálat célja az munkavállalók alapvető jogainak érvényre juttatása, illetve a tisztességes, jogkövető vállalkozások versenyhátrányának csökkentése.

 

2014. október-november - a munkabérrel kapcsolatos rendelkezések megtartása

A munkaügyi célvizsgálatok száma, terjedelme az adott időszakban rendelkezésre álló és bevonható anyagi és humán erőforrástól függenek, így ezekről előre nem rendelkezünk információval.

 

forrás: ado.hu