Üdvözöljük a

Mit kezdjünk a telefonszámla egyéb tételeivel? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Mit kezdjünk a telefonszámla egyéb tételeivel?

Szerző: Szücs Krisztina | 2016. július 12.

Nem elég nekünk a vállalkozás telefonköltségeinek bonyolult és értelmetlen elszámolási, adózási szabályait betartani, de a telefonszámla más egyéb költségeket is tartalmaz, melyek tovább nehezítik a helyzetünket. Ugyanis a vállalkozások telefonszámlái gyakran tartalmaznak internet-előfizetést, parkolási díjat is.

NAV 2011 őszén kiadott egy tájékoztatót „az internetjuttatások személyi jövedelemadó kötelezettségéről”. Ez a tájékoztató részben már elavult, de egyes részei szerintem ma is használhatók (nem vonták vissza). Eszerint a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 4.§-ának (2a) bekezdése alapján: nem keletkezik bevétel olyan dolog használatára, szolgáltatás igénybevételére tekintettel, amelyet a kifizető a tevékenységében közreműködő magánszemély részére a munkavégzés, a tevékenység ellátásának hatókörében, a tevékenység ellátásának feltételeként biztosít. Ez a rendelkezés irányadó abban az esetben is, ha a magánszemély feladatának ellátására tekintettel történő hasznosítás, használat igénybevétel mellett a szolgáltatás személyes szükséglet kielégítésére is alkalmas és egyébként a magáncélú hasznosítás, használat, igénybevétel nem zárható ki, kivéve, ha a törvény a magáncélú használatot adóztatható körülményként határozza meg. (Ez az utolsó mondatrész az adóellenőr számára teremt lehetőséget az előírásoktól függetlenül a magánhasználat megállapítására.)

 

Az internet tipikusan az a szolgáltatás, melynek jellege nem teszi lehetővé a hivatalos és a magáncélú használat elkülönítését.

 

A munkavállalók részére a munkavégzés helyén, a készenlétben lévő dolgozók részére otthoni munkavégzés céljából biztosított internethasználat, valamint a meghatározott munkakörben vagy beosztásban dolgozó munkavállalók részére a munkavégzés helyéhez nem kötötten biztosított internethasználat munkáltató általi akár ingyenes, akár kedvezményes biztosítása megfelel az szja-törvény 4.§-ának (2a) bekezdésében foglalt rendelkezésnek, így nem minősül a magánszemély bevételének és nem eredményez adófizetési kötelezettséget.

 

Az internet-használat áfáját érintő konkrét levonási tiltást az áfatörvény nem tartalmaz, bár a magáncélú használat nem zárható ki (pl.: mobiltelefonos internetezéskor). Az óvatosabb adózók ezért inkább nem vonják le az áfát.

 

Mindannyian találkoztunk már azzal, hogy a parkolási díj beszedésének különböző formái vannak attól függően, hogy éppen melyik városban járunk. Például:

  1. parkolási jegy
  2. parkoló kártya
  3. parkoló bérlet
  4. parkolás sms-el
  5. parkolás telefonon, stb.

Az első esetben a havi összes parkolójegyről kell számlát szereznünk a vállalkozás nevére. Van ahol ez postán intézhető, - csak kicsit hosszadalmas, - van, ahol személyesen kell bemenni egy központi irodába.

 

A parkolási bérlet lenne a legegyszerűbb megoldás, de ez csak a cégautó állandó tárolási helye esetében alkalmazható. Például a cég székhelye vagy telephelye közelében indokolt a cég autójának parkoltatása.

 

A mobiltelefonon küldött SMS segítségével is parkolhatunk, melynek elkülönített összege a telefonszámlánkon jelenik meg. Számolni kell azonban azzal, hogy ennek az egyszerű eljárásnak SMS költsége is van. A céges telefonszámlán jelenik meg a költség, mely kizárólag csak a cégautó rendszámára fogadható el. Abban a pillanatban, amikor a telefonszámlában megjelenik egy idegen rendszám, adózási problémánk keletkezik. A vállalkozás vezetője sem parkoltathatja saját személygépkocsiját a céges telefon segítségével! (Kérjen számlát a cég nevére a parkolásról, ha hivatalos eseményen vesz részt a saját autójával!)

Egyébként a parkolási szolgáltatás áfája nem vonható le (áfa-törvény 124.§. 2.bek).

 

Létezik olyan megoldás is, hogy egy virtuális számlát feltöltünk egy pénzösszeggel, majd telefonálás segítségével (parkolás kezdés – befejezés) innen fizetjük a parkolási díjat. Ez a forma olcsóbb az előbbi megoldásnál. Ebben az esetben a parkolási számlánk feltöltéséről kell számlát beszereznünk a vállalkozás nevére. A magánhasználat ily módon nem igazolható.

 

Mindaddig egyszerűnek tűnik ez a kérdés, amíg a cégautóról van szó. Abban az esetben azonban, ha bárki másnak fizetjük a parkolását, aki a saját gépjárművét használja üzleti célból, a vállalkozás érdekében felmerült költséget csak úgy tudjuk bizonyítani, ha a parkoláshelyét, időpontját és időtartamát is bizonyítani tudjuk, mert ennek összhangban kell lennie az üzleti eseménnyel. Tehát papíralapú bizonylat szükséges. A magáncélú használat kiszámlázása a magánszemély részére jelenthet megoldást az elszámolásra. Jelenleg a vállalkozási cél bizonyítására nincs lehetőség az SMS-el vagy elkülönített számlával történő parkolás esetében, hiába egyszerű és kényelmes megoldásokról van szó. A valóság és a szabályok nincsenek összhangban.

 

Forrás: ado.hu