Üdvözöljük a

Mit tegyek, ha a megrendelt pénztárgépem engedélyét időközben visszavonták? - NGM állásfoglalás | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Mit tegyek, ha a megrendelt pénztárgépem engedélyét időközben visszavonták? - NGM állásfoglalás

Szerző: Sörös Dávid | 2014. január 24.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tájékoztatása alapján több megoldási javaslatot dolgozott ki a probléma kezelésére, melyet megküldött az online pénztárgépek bevezetésének ügyintézésében eljáró Nemzetgazdasági Minisztériumnak. Megkaptuk a választ a Minisztériumtól.

A Nemzetgazdasági Minisztériumtól kapott válasz:

 

 

"Tisztelt Vállalkozó!

 

Ezúton hívjuk fel szíves figyelmét, hogy a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Metrológiai Hatósága 2014. január 23-i döntésében az A017 és A018 forgalmazási engedélyeket igazságügyi szakértő szakértői vélemény alapján visszavonta.

  • A017 számon engedélyezett SAM4S NR-300 Online, az Alt Cash Kft.
  • A018 számon engedélyezett S&E NR-300 Online, a Japán Cash Company Kft.

Az igazságügyi szakértő vizsgálata kimutatta, hogy az érintett pénztárgépekbe beépített AEE egységek funkcionális és biztonsági hiányosságai miatt lehetőséget teremtenek az adóelkerülésre, és a rejtett funkcióknak köszönhetően jogsértő célokra használhatóak. A pénztárgépek online bekötésével elérni kívánt célokat, ezek a jogsértő tényezők súlyosan veszélyeztethetik.

Az engedélyezett online géptípusokról a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján lehet tájékozódni.www.mkeh.gov.hu

 

Az Alt Cash Kft által forgalmazott SAM4S NR-300 típusú online pénztárgép engedélyének visszavonása következtében – önhibáján kívül – ismét több ezer vállalkozás került lehetetlen helyzetbe.

 

Az engedély visszavonással járó – a vállalkozókra gyakorolt negatív hatások kiküszöbölése érdekében – az MKIK azonnal megfogalmazta javaslatait, amelyekről tárgyalásokat folytat a Nemzetgazdasági Minisztériummal. Olyan megoldás kidolgozását szorgalmazzuk, amely az önhibájukon kívül ebbe a helyzetbe kerülő érintett károsultaknak anyagi vesztességet kompenzálja és kiszolgáltatott helyzetük megnyugtató megoldását jelenti. Fontosnak tartjuk azt is, hogy ezen időszak alatt az érintettek vizsgálatakor az adóhatóság - eddig megszokott módon - minden körülményt figyelembe véve, méltányosan járjon el."

 

Ezen hivatalos állásfoglalás megjelenése előtt a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szerint egyetlen módon járhat el jogszerűen az a vállalkozás, amely pénztárgépének engedélyét időközben visszavonták:  a NAV honlapján keresztül új pénztárgépet rendel.