MSZÉSZ régióülés a Dél-Dunántúlon - középpontban a magyar turizmus és vendéglátás

Szerző: Pazaurek Szabina | 2017. március 20.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének idei dél-dunántúli ülésének központi témái közt szerepeltek: adóváltozások, Z generáció és best practice

A hotelek kiemelkedő tavalyi évről számoltak be, s bár még nem látszik pontosan ennek az évnek az alakulása, a legtöbb szálloda optimista.
A legtöbb szálloda kisebb-nagyobb mértékű fejlesztésekről is beszámolt. A régióülést vendégül látó Ambient Hotel & Aroma Spa például 2015 óta különtermeket alakított ki, melyeket egyre több rendezvény választ helyszínéül, kicserélte a konyhai légtechnikát és a külső medence használhatóságát is 3 hónappal kitolták, aminek köszönhetően 2016-ban a GOP megháromszorozódott. Ehhez hozzájárult a dinamikus árazás is, amelyre időközben áttértek. Terveik között bowlingpálya építése szerepel.

 

A Crocus Gere Bor Hotel 150 férőhelyes teraszt hoz létre idén és szobafelújításokat is tervez, de fejlesztéseket tervez a mohácsi Szent János Hotel is. A Hotel Makár Sport & Wellness túl van légtechnikájának teljes felújításán, idén a 3 csillagos szobák felújítása lesz terítéken. A Hotel Kardosfa wifihálózatot épített ki, melyhez új kábelezés is kellett, valamint légkondicionálását fejlesztette, az Adél Hotel parkolót alakít ki egy közeli telken, Pécs belvárosában. Kisebb, de folyamatos a bővítés a Puchner Kastélyhotelben is, amely szobaszámát is növelné a jövőben, a Fordan Hotel homlokzatát szeretné idén felújítani pályázati forrásból. A Palatinus Hotel nyílászárócseréket és padlószőnyegcserét hajtott végre.

 

A szállodák észrevételeik között említették, hogy a foglaltság megtartása, emelése mellett cél az átlagár növelése, a jó munkaerő felkutatása és megtartása, és szeretnék, ha a térség ismertsége, marketingje erőteljesebb lenne.

 

Az előadások a szakmát mostanában leginkább érdeklő témák körül bontakoztak ki. Antalóczy Györgyné a legfrissebb adóváltozásokat összegezte; Komlósi Gabriella, az Accor Hotel Talent & Culture Managere (mely a korábbi HR-menedzser megnevezése a cégnél) tartott érdekes előadást arról, hogy milyen új szempontok alapján választják ki a munkaerőt, és mi mindent tesznek a jó munkaerő megszerzéséért, elkötelezéséért, megtartásáért. Fontos szemléletbeli változásról tanúskodott Schmidt Ferenc, a Crocus Gere Bor Hotel igazgatójának előadása is. A szövetség felkérésére arról beszélt, hogyan vezesse a szállodát úgy, hogy a vendég, a dolgozó s a tulajdonos is egyformán elégedett legyen.

 

Kovács István főtitkár a régió eredményeit mutatta be számokban. Ebből kiderült, a belföldi vendégéjszakák száma 7,5, a külföldieké 1,2 százalékkal nőtt tavaly. Kiemelkedő volt a bővülés a környező országokból, Csehországból +18, Szlovákiából 49,5, Romániából 32,7, Lengyelországból 28,5 százalék. Kiemelkedő volt még az emelkedés az Egyesült Királyságból, ez szintén megközelítette a 19 százalékot.

 

A régióülés a tisztviselők újraválasztásával zárult. A régió vezetője Schmidt Ferenc maradt, helyettesei Kovács Tibor és Szemerjay Viktória.

 

Forrás: turizmus.com

Kapcsolódó anyagok: