Üdvözöljük a

Munkaügyi ellenőrzések 2015. évi irányelvei | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Munkaügyi ellenőrzések 2015. évi irányelvei

Szerző: Varga Erika | 2014. december 16.

A munkaügyi ellenőrzések kellemetlen meglepetést okozhatnak azon vállalkozások számára, akik nem készülnek fel előre.

 

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága kiadta a 2015. évre szóló munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzéseinek az irányelveit.

 

Munkavédelmi ellenőrzések: mikor, hol, kit fognak ellenőrizni?
2015. II. negyedévben a faipar kerül előtérbe, ahol elsődlegesen a munkavédelmi előírások és a faiparhoz kapcsolódó szabványok tekintetében történnek majd a célellenőrzések. Az ellenőrzéseken elsődlegesen azokra a faipari veszélyforrásokra figyelnek leginkább, amik a munkavállalókat veszélyeztethetik

 

2015. III. negyedévben a célvizsgálatok az elmúlt évek tapasztalatai alapján a jelentős mértékben megnövekedő munkáltatóknál történő fertőző megbetegedések és a munkáltatók erre vonatkozó tevékenységeit vizsgálja, s azt hogy a munkáltatók mit tesznek a megbetegedések megelőzéséért.. A vizsgálatok elsődlegesen az egészségügyi és a mezőgazdasági területeket fogják érinteni.

 

2015. IV. negyedévben a munkaügyi vizsgálatok a bányászati munkaegészségügyi és a bányászati területen munkát végzők munkakörülményeinek vizsgálatára terjednek ki.

 

2015. március-április között a munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos szabályok ellenőrzése lesz a kitűzött feladatuk a munkaügyi ellenőröknek. A munkaügyi hatóság ezeken a célellenőrzéseken minél több információt szeretne megtudni ebben a formában történő foglalkoztatásokról és azok jogszabályainak betartásáról.  Az ellenőrzések mind tartalmi, mind formai szempontok vizsgálatára is kiterjednek.

 

2015. június-július időszakban a munkavállalók jogviszonyának rendezettsége érdekében és a foglalkoztatásra vonatkozó alapvető szabályok betartására irányuló akcióellenőrzés fog történni. Vagyis vizsgálják a munkavállalók határidőben történő bejelentéseit és igyekeznek a feketemunkásokat alkalmazó cégeket háttérbe szorítani a tisztességes, jogkövető vállalkozásokkal szemben.

 

2015. október-november a szabadságokkal kapcsolatos szabályok ellenőrzése lesz a cél. Érdemes tehát a 2012. évi Mt. szabadságokkal kapcsolatos munkajogi szabályokat áttekintenie a munkáltatóknak.

 

A fentiek alapján semelyik munkaszektor sincs biztonságban, tehát bárkihez, bármikor bekopogtathatnak egy munkaügyi ellenőrzésre.

 

forrás: ado.hu