Munkavédelem hőségriadó idején

Szerző: Varga Erika | 2015. augusztus 6.

A meleggel együtt szóba kell, hogy kerüljenek azok a munkavédelmi előírások, amelyeket ilyen esetben alkalmazni kell. A legfontosabbakra hívjuk fel a figyelmet, melyek hiányában a munkavédelmi hatóság bírságot róhat ki. A legfontosabb a védőital és a pihenőidő.

Munkahelyi hőmérséklet

Zárt munkahelyeken olyan ablakokat, tetőablakokat és üvegfalakat kell beépíteni, amelyek a munka és a munkahely jellegének megfelelően kiküszöbölik az erős napsugárzás hatásait. Az előírt hőmérséklet: -szellemi tevékenységnél 21-24 fok, -könnyű fizikai munkánál 19-21 fok, -közepesen nehéz fizikai munka esetében 17-19 fok, -míg nehéz fizikai munka esetén 15-17 fok.

Pihenőidő: 24 fok felett kötelező

Óránként legalább 5, legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni, ha a munkahelyi klíma a 24 fokos korrigált értéket meghaladja. Ezt ha lehet, hűvösebb helyen töltsék el a munkavállalók. A klímaberendezéseket rendszeresen ellenőriztetni, tisztíttatni kell.

Félóránként védőital

Ha a munkahelyi klíma meghaladja a 24 Celsius fokot, igény szerint, de legalább félóránként, általában 14-16 fokos ivóvizet (ásványvizet vagy csapvizet) kell a dolgozóknak adni - amihez a pohár biztosítása is kötelező.

Szigorúbb előírások a szabadban

-Magas UV-sugárzás - 7,5-es index felett - ha megoldható, korábban kell a műszakot elkezdeni, 11-15 óra közötti időszakban szünetet kell tartani, később viszont már lehet a munkát folytatni.

-Ahol ez lehetséges, a szabadtéri munkaterületet sátorral, ponyvával kell árnyékolni. -Figyelni kell a dolgozók cseréjére, azaz a munkát úgy kell megszervezni, hogy felváltva tartózkodjanak a tűző napon. -A pihenőidőt fedett, zárt, vagy ha ilyen nincs, akkor szabadtéri, de árnyékolt helyen kell biztosítani.

-Megfelelő munkaruhával kell ellátni a dolgozót és elő kell írni a sapka, kalap használatát a hőségben.

 

forrás: hrportal.hu

 

Kapcsolódó anyagok: