Üdvözöljük a

Nagy érdeklődés a határon átnyúló és a vidékfejlesztési pályázatok iránt | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Nagy érdeklődés a határon átnyúló és a vidékfejlesztési pályázatok iránt

Szerző: Weller Diána | 2016. november 10.

Kamaránk kiemelt fontosságúnak tartja az önkéntes tagok mellett a regisztrált vállalkozás számára is biztosítani a gyors és friss pályázati információkat. Közel negyven pályázati tanácsadó és vállalkozás képviselője vett részt a kedden megrendezett Pályázati Tájékoztató Fórumon, amelyen a jövő év elején megnyíló Magyarország-Horvátország határon átnyúló együttműködési programot valamint a Vidékfejlesztési Program aktuális pályázatait mutatták be a felkért szakértők.

A Magyarország-Horvátország határon átnyúló programnak az a prioritása, mely a kis- és középvállalkozások versenyképességét javítását célozza még jelenleg is kidolgozás alatt van. Ebben a folyamatban vesz részt a Logframe Tanácsadó Kft, melynek két képviselője, Márton György és Pámer Zoltán mutatták be a programot és várták, várják a résztvevők, érdeklődők kérdéseit, ötleteit, hiszen még van pár nap a pályázat véglegesítésére.

 

A két ország határmenti megyéinek közös jellemzője, hogy gazdaságilag kevésbé fejlettek, a népsűrűség, a vállalkozások sűrűsége és az elnyert támogatások nagysága is az országos átlag alatt vannak. Ahogy Liszácz Mihály, a Magyar-Horvát Tagozat elnöke köszöntőjében megjegyezte a két ország „templom egereinek” kell most összefogni.

 

A programban – a mezőgazdasági tevékenységet végzőkön kívül – valamennyi kis és középvállalkozás részt vehet. A legfontosabb feltétel, hogy legalább kettő (egy magyar és egy horvát) cég közösen adja be pályázatát, melynek legfőbb eleme az együttműködés, mely a projekt zárásától számított két évig eredményt hoz.

 

A támogatható tevékenységek köre igen széles, az eszközbeszerzéstől, az új piacra való belépést segítő tevékenységeken át a közös technológia-, termék- és szolgáltatásfejlesztésig, építési beruházásig.  A vissza nem térítendő támogatás a teljes költségvetés 75%-a lehet, melynek összege 30 000 és 135 000 Euró között lesz.

 

A Pályázati Információs Fórum első részét dr. Göndöc András, Baranya Megyei Önkormányzati Hivatal főjegyzője buzdító szavai zárták.

 

Mivel a Vidékfejlesztési Program pályázati lehetőségei kevésbé ismertek, így felkértük Vida Laurát, a Magyar Nemzeti Vidékfejlesztési Hálózat Baranya megyei területi felelősét, hogy tartson egy átfogó tájékoztatást - a pályázatok egy része ugyanis nem csak agrárvállalkozások számára nyitott.

 

Az előadásában szó volt az átalakulás előtt álló hálózatról, az aktuális feladatokról, a nyitott pályázatokról, valamint az év végéig megnyíló forrásokról. Eddig 38 pályázatot írtak ki közel  900 milliárd forint értékben, 29 pályázat áll előkészítés előtt 350 milliárd forint pályázható összeggel.

 

A szolgáltatás kapcsán ismét megemlítjük, hogy a kamara önkéntes tagjai közül a pályázatíró és tanácsadó cégekkel együttműködve évek óta jól működik a pályázati tanácsadás azok számára, akik konkrét lehetőséget keresnek ötletük megvalósítására - erről részletesen itt olvashatnak.

Kapcsolódó anyagok: