Nagyon figyeljen számlaadáskor, különben jön a NAV-bírság!

Szerző: Sörös Dávid | 2017. január 31.

A terméket beszerző, szolgáltatást igénybe vevő adószámát eddig csak abban az esetben kellett feltüntetni, ha az áthárított adó összege elérte az egymillió forintot. Ez az értékhatár zuhant most le a tizedére. A hibásan kiállított számlát befogadók is retorzióra számíthatnak: az adóhatóság megtagadhatja a levonási jog érvényesítését.

Komoly mulasztási bírságra számíthatnak azok, akik nem követik figyelemmel az adójogszabályok ez évi változásait a számlaadás tekintetében. Mivel az áfatörvény és az adózás rendjéről szóló törvény módosításai nem egyszerre lépnek hatályba, zavar alakult ki a számlákkal és az egyes értékhatárokkal kapcsolatban.

 

Az új év beköszöntével számtalan jogszabályi változás lépett hatályba, és ahogy az gyakran előfordul, az adózók számára nem mindig egyszerű az ezek közötti eligazodás – hívják fel a figyelmet a MAZARS szakértői. Különösen nagy a zűrzavar az általános forgalmi adóról szóló áfatörvény és az adózás rendjéről szóló törvény körül, hiszen módosításuk eltérő napon lép hatályba – foglalja össze a MAZARS legfrissebb jelentése.

 

A bizonytalanság főként az 1 millió, illetve 100 ezer forintos értékhatár kérdését érinti a számlaadással kapcsolatban. A törvény január 1-i módosítása szerint a számla kötelező tartalmi kelléke a terméket beszerző, szolgáltatást igénybe vevő adószáma abban az esetben, ha a számlán az áthárított adó összege eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot.

 

Ez az értékhatár tavaly még 1 millió forint volt, 2017. január 1-jei hatállyal módosult 100 ezer forintra. Az átmeneti szabályok értelmében kizárólag a 2017. január 1-jén, vagy ezt követően kiállított számlákra érvényes az új értékhatár. Ez azt jelenti, hogy amennyiben 2016-ban került sor a számla kiállítására, de 2017. évi teljesítési időponttal, még a korábbi szabályok érvényesek: csak akkor kellett a termék beszerzőjének, a szolgáltatás igénybe vevőjének az adószámát feltüntetni a számlán, ha az áthárított adó értéke legalább 1 millió forint volt.

 

Forrás:  hvg.hu, ado.hu