Üdvözöljük a

NAV egységes elektronikus folyószámla lekérdezés | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

NAV egységes elektronikus folyószámla lekérdezés

Szerző: Sörös Dávid | 2015. november 18.
Cikkünkben tájékozódhat, hogy mi a tennivalója 2016. januárjától elérhető NAV egységes elektronikus folyószámla lekérdezéssel kapcsolatosan.
 

Nemzeti Adó- és Vámhivatal minden – a nyilvántartása szerinti vagy csak adószakmai, vagy csak vámszakmai folyószámla-hozzáférési jogosultsággal rendelkező – állandó meghatalmazottat értesített 2015. október folyamán arról, hogy milyen változások várhatók az elektronikusan biztosított folyószámla-információkkal kapcsolatban.

 

Az értesítés jelentős számú állandó meghatalmazottat, valamint ennél számosabb, általuk képviselt adózót érintett. Az egyszerűbb ügyintézés elősegítése, illetve az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében, valamint az ügyfelek által tett javaslatokkal egyetértve a Nemzetgazdasági Minisztérium jogszabály-módosítási javaslatot fogalmazott meg, melyet az Országgyűlés november 17-én elfogadott.

 

E törvény értelmében az állami adóhatóság által vezetett adófolyószámla, valamint a vámhatóság által vezetett, a vámokkal és nem közösségi adókkal és díjakkal kapcsolatos folyószámla tekintetében elektronikus vagy személyes ügyintézésre jogosító meghatalmazások 2016. január 1-jétől az állami adó- és vámhatóság által vezetett egységes adószámlával kapcsolatos elektronikus vagy személyes ügyintézésre is kiterjednek, kivéve, ha az ügyfél a meghatalmazást visszavonja.

 

A javaslat elfogadásával az állandó meghatalmazottak számára minden további adminisztráció nélkül biztosított lesz 2016. január 1-jét követően a folyamatos folyószámla-hozzáférés.

 

A meghatalmazó aktív közreműködése csupán abban az esetben szükséges, amennyiben a továbbiakban nem kívánja meghatalmazottja számára a kibővített hozzáférési lehetőséget biztosítani.

 

Ekkor az elektronikus felületen biztosított folyószámla-hozzáférési jogosultságot az erre a célra rendszeresített EGYKE adatlapon van lehetőség visszavonni.

 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmüket, hogy az eddigiekben benyújtott EGYKESZ adatlapon bejelentett meghatalmazást hivatalunk nyilvántartásba vette, azzal ügyfeleinknek további teendője nincs.

 

Forrás: NAV