Nekik is kötelező januártól az online kassza

Szerző: Szücs Krisztina | 2017. január 3.

Tíz új tevékenységi körben kötelező online pénztárgépet használni január 1-jétől.

Az értékesítésről, illetve a nyújtott szolgáltatásokról pénztárgéppel kell nyugtát kibocsátaniuk a gépjármű-javítási, -karbantartási tevékenységet (45.20); gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet (45.32); motorkerékpár, -alkatrész kereskedelmet, -javítást (45.40); plasztikai sebészeti tevékenységet (86.10); diszkó-, táncterem-működtetést (93.29); textil-, szőrmemosást, -tisztítást, vegytisztítást, vasalást végzőknek (96.01), illetve a masszőröknek (96.04), a fogyasztó- és karcsúsítószalonoknak, a fitnesz-, testépítő kluboknak (93.13), valamint a taxisoknak (49.32) és a pénzváltóknak (66.12).

 

Az online kassza használatára újonnan kötelezettek gépenként 50 ezer forintos állami támogatást kaphattak, ha december 31-éig beüzemelték az új műszaki paraméterekkel bíró pénztárgépet.

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján megtalálható tájékoztatás szerint az áfatörvény lehetőséget ad arra, hogy az adóalany nyugta helyett számla kibocsátásáról gondoskodjon, akkor mentesül a gépi kiállítású nyugtakibocsátási kötelezettség alól. Ebben az esetben azonban a vállalkozó köteles valamennyi kibocsátott számláról adatszolgáltatást teljesíteni az adóhatóságnak.

 

Forrás: adozona.hu