Üdvözöljük a

Nulla energiaigényű házak 2021-től | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Nulla energiaigényű házak 2021-től

Szerző: Pókó Nikolett | 2018. április 11.

Az EU-ban minden újépítésű háznak 2021. január 1-től nulla vagy ahhoz közelítő energiafelhasználással kell működnie, beleértve a hűtéshez, fűtéshez és a világításhoz használt energiát is. Emellett az Unió bevezet egy egységes minősítési rendszert az épületek energia-teljesítményére. A tervek szerint 2050-re minden EU-s otthon energiatakarékos lenne, nem csak a fűtésszámla csökkenne, hanem az üvegházhatású gázok kibocsátása is.

Az EP-képviselők az áprilisi plenáris ülésen szavaznak az új szabályokról, amelyekről előzetesen már megállapodtak a Tanáccsal. A módosítás alapja, hogy a régi, energiapazarló épületek felújítására hosszú távú stratégiát dolgozzanak ki a tagállamok. Az új szigeteléssel 2050-re az európai épületek alig fogyaszthatnak majd energiát. Használatba kerülnek az úgynevezett okostechnológiák, valamint minden új épület parkolóhelyéhez elektromos töltőállomásokat kell majd telepíteni.

 

Ma az EU-ban fogyasztott energia 40%-át fordítjuk az épületeink hűtésére és fűtésére. Az európai házak közel 75%-a pazarolja az energiát.Magyarországon fűtésre, meleg vízre és főzésre használják a háztartási energiafogyasztás 80%-át, és a KSH szerint körülbelül 4,4 millió lakás szigetelése nem felel meg a modern elvárásoknak.

 

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara aktívan részt vesz a zéró, vagy közel nulla energiafelhasználású épületekről szóló EN-EFF projektben. Kiemelt figyelmet fordít a vállalkozások tájékoztatására a racionális energiafelhasználás kapcsán.

 

 

Forrás: Európai Parlament